Vakcinace proti chřipce se má zdokonalit

Příští vakcína proti chřipce by měla projít kompletní přestavbou a zajistit lepší ochranu než poslední verze. Chystá se velmi neobvyklý krok, a to zařadit do ní dva více než obvyklé kmeny virů.

Jednou z obav je, že kmen s názvem Brisbane/10, který nese vinu za většinu onemocnění, neroste rychle v laboratorních podmínkách, což může komplikovat už tak pracnou výrobu vakcín.

Vakcína se musí každý rok měnit a držet krok s rychle se vyvíjejícími viry. Ty přicházejí v různých kmenech, které neustále mutují, dokud se neobjeví takový, proti kterému je málo lidí imunních a který je schopný se rychle šířit.Recept na vakcínu by měl být znám osm měsíců před tím, než jej výrobci budou chtít distribuovat.

Výrobci vakcíny na jižní polokouli již zařadili zákeřný Brisbane/10 do dávky a přišli na jeho problémový růst v laboratoři. Vědci tento technický problém řeší použitím velmi podobného viru, který byl nalezen v Uruguay a který by měl poskytnout stejnou ochranu.

„Pro výrobce to bude každopádně nelehký úkol,“ tvrdí Nancy Kavanaughová z Medimmune Inc., která vyrábí jako jediná vakcínu formou nosního spreje. „Pracujeme se třemi novými kmeny viru, kde je několik neznámých ohledně jejich růstu.

Těžko se dá předpovědět, jaká bude letošní chřipková epidemie. Každý rok ale chřipkou onemocní více než 20 % populace, je hospitalizováno 200 000 osob a padne jí za oběť 36 000 lidí.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com