V businessu neznamená rychleji také kvalitněji

Myslím si, že jedna věc se z podnikání v poslední době maličko vytrácí. Alespoň se nám to tak jeví, když si o tom s ostatními podnikateli povídáme. Připadá mi, že mizí potřeba budovat firmu na zdravých základech. Zkrátka stavět ji od začátku ziskově, na obchodním modelu, který dává od prvopočátku smysl.

Ing. Jiří Jemelka, MBA, jednatel společnosti JPF Czech s.r.o.

Asi k tomu trochu přispěla i nedávná doba, ve které bylo extrémně snadné získat externí peníze. Zašli jste za investorem, nabrali herní žetony a pustili se do hry. Neměli jste co ztratit, kdyby to nevyšlo, neriskovali jste vlastní tvrdě vydřené prostředky, zaplatil by to investor. Vy jste se pobavili s přáteli, nasbírali nějaké zkušenosti a účet jste nechali na stole. Možná to zní trochu jako přehánění, ale takhle to opravdu velmi často bylo, a to bohužel i ve firmách, které se na čas objevily na předních stránkách českých médií. Když se místo podnikání věnujete běhu mezi jednotlivými koly financování, nemůže to dopadnout dobře.

Vybudovat zdravou a profitabilní firmu prostě nějaký čas trvá. Chce to trpělivost, výdrž, odříkání a velkou psychickou odolnost. A tím disponuje v současnosti málokdo. Dnes se hodně spěchá, chceme věci rychleji. Rychleji ale neznamená kvalitněji. Pokud v businessu bezhlavě spěcháte, je to stejné, jako když se přiřítíte na nádraží a máte radost, že jste na poslední chvíli stihli vlak. Po chvíli jízdy ale zjistíte, že místo do Prahy jedete do Brna. K čemu je takový spěch?

Na začátku podnikání jsem si to chtěl taky alespoň trochu ulehčit a vzít si půjčku 300 tisíc korun. Obešel jsem několik bank, ale žádná z nich mi nepůjčila. A to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát. Když totiž nemáte moc finančních prostředků, donutí vás to být efektivní. Otáčíte každou korunu a zvažujete, jak ji optimálně alokovat. Pokud založíte startup a nafasujete si od investorů několik milionů, nic vás nenutí přežít.

Nevybudujete si v sobě ten bazální modus operandi, který vás vede k tomu nakládat s penězi jako se vzácným zdrojem, který když vyschne, tak je konec. To, že nebudete mít nekonečné cashflow, na vás vyvíjí zdravý tlak být efektivní a hned od začátku vystavět business model, který dává smysl a je možné jej škálovat. Doba je sice nová, ale podnikatelské principy se od Baťovy éry nijak nezměnily.

Kvalitní business se dá vybudovat i bez cizích zdrojů a já to všem doporučuji. V žádném případě ale nechci znít jako odpůrce externího financování. Jestliže se dostanete do fáze, kde máte vyladěný a prověřený obchodní model a víte, že pokud do něj nalijete desetkrát více peněz, budete mít desetkrát větší profit, tak beze všeho! V tomto případě samozřejmě finanční páka dává obrovský smysl.

Peníze jsou skvělý akcelerátor, samy o sobě ale nic nevyřeší. Více peněz vám v počátcích podnikání moc nepomůže a rozhodně vás nezachrání, pokud je vaše firma v potížích kvůli tomu, že máte chabé základy. Pokud prvně nezpevníte to podstatné, dodatečné zdroje vaší firmou jen protečou a ve výsledku budete v horší situaci než předtím.

Úžasné firmy se přes noc vybudovat nedají. Podnikání je tvrdá disciplína, která vyžaduje čas, píli a odříkání. S tím, jak budujete sebe, roste a sílí i vaše společnost a lidé okolo vás. Pokud se nenecháte zlákat pozlátky a různými urychlovači, existuje mnohem větší šance, že se dostanete v pořádku do cíle.