USA: Tabákové koncerny se soudí kvůli fotografiím na krabičkách

Pět včetně čtyř největších amerických tabákových firem podalo v úterý 16. srpna žalobu na stát. Nesouhlasí s povinností zobrazovat na krabičkách svých výrobků drastické fotografie jako varování před smrtelným nebezpečím kouření. Tato povinnost má pro ně začít platit od září 2012 a přijde na miliony dolarů. Tabákové koncerny to považují za omezování ústavního práva na svobodu slova.

Společnosti RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group a Santa Fe Natural Tobacco argumentují tím, že požadované varování na krabičkách již neslouží jen k předložení faktů, aby se lidé mohli rozhodnout, zda budou kouřit. Považují je za nátlak ze strany vlády k prosazení její vlastní reklamní kampaně na produktech soukromých firem.

Vládní agentura FDA (Food and Drug Administration), proto níž je žaloba namířena, zatím odmítá událost komentovat. Podobná žaloba ze strany tabákových firem přišla již minulý rok, ale úspěšná nebyla.

Platná právní úprava nařizuje, aby odstrašující fotografie zabíraly horní přední i zadní polovinu krabičky. Varování musí tvořit 20 % všech reklam na tabákové výrobky a také obsahovat telefonní číslo na poradenskou linku pro odvykání kouření.

Odstrašující fotografie zahrnují například pohled na nahé tělo se sešitým hrudníkem a komentář: „Kouření vás může zabít“. Další ukazuje zdravé plíce vedle plic kuřáka s varováním, že kouření způsobuje smrtelná onemocnění plic.

-kk-

Zdroj: USA Today - portál amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje USA Today