První vesmírný hotel může být postaven již brzy

Ruská společnost Orbital Technologies přišla s ambiciózním plánem na zřízení vesmírného hotelu pro bohaté turisty. Hotel se čtyřmi kabinami až pro sedm pasažérů o rozloze 20 metrů krychlových chce umístit na oběžnou dráhu do roku 2016. Turisti by se k němu měli dostávat pomocí raketoplánů Sojuz, který dopravoval kosmonauty na mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Bližší informace o tom, jak má být hotel vybudován či financován, nebyly zveřejněny.

Dosavadní vesmírní turisté byli dopraveni na ISS, kde se tísnili mezi astronauty. Hotel by měl proto nabídnout větší komfort. Jak pro ruskou tiskovou agenturu RIA Novosti uvedl ředitel firmy Sergej Kostenko, neměl by vypadat jako ISS a návštěvníkům nabídne například výhled ve velkých oknech. Typickými návštěvníky by měli být bohatí lidé, kteří chtějí blíže poznat vesmír. Náklady na návštěvu hotelu však také neuvedl.

Podle Kostenka již byly podepsány smlouvy o partnerství s několika významnými partnery včetně Ruské federální kosmické agentury (Roskosmos) a státem vlastněné společnosti Energia, která vyrábí raketoplány. Nejmenovaní ruští a američtí investoři jsou již údajně připraveni investovat do tohoto projektu stovky milionů dolarů.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC