Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (2/2): Dynamika platforem postavených na síti

Pro lídry obchodních společností znamená efekt nástupu sítí, který byl popsán v předchozím článku, že musí přehodnotit svůj vztah k technologiím.

Ilustrační snímek

Vzniká nový řád s novými pravidly

Digitální transformace je základním architektonickým přelomem, který společnost posune od současných hierarchií, které vedou shora dolů k sítím propojujícím lidi na jedné úrovni, bez výrazné hierarchie. Úspěšné obchodní, provozní i organizační modely budou do budoucna založeny právě na sítích, tvrdí web management-issues.com.

V hierarchickém způsobu myšlení a organizování byla klíčovým faktorem kontrola. Ten, kdo řídil transakce a celý dodavatelský řetězec, díky tomu dosáhl dominantního postavení na trhu.

Sítě však fungují jinak – nejdůležitějším atributem v nich je propojení, ne ovládání. Propojení znamená být spojen s co nejvyšším počtem ostatních, neznamená to řídit je a ovládat je. Protože je však v síti každý propojen s mnoha ostatními, nemůže být řízení a ovládání tím primárním zdrojem dominantního postavení. V sítích to zkrátka skutečně nefunguje tak, jak jsme byli dosud zvyklí v hierarchických modelech. Pracovní vztahy v sítích souvisejí spíš s celým ekosystémem než jen s dodavatelskými řetězci. Vlivní jsou ti hráči, kteří vytvářejí platformy pro ostatní – firmy, dodavatele a zákazníky.

Co to znamená pro firmy

Klíčové je pochopit, jak sítě budovat a vést. Kromě vzniklých ekosystémů je dalším klíčovým posunem směr od vertikálně fungujících firem k těm horizontálním. Vertikálně integrované firmy se zaměřují na shromažďování co nejvíce prostředků a moci pod svou kontrolou, k úspěchu vede mít toho co nejvíc pod jednou střechou.

Horizontálně fungující firmy usilují mnohem víc o vliv než o kontrolu. Považují ekosystém za něco velice rozsáhlého, co samy ani nemohou rozumně ovládat. Chtějí být v rámci ekosystému propojeni s co nejvíce subjekty, protože to je to, co zlepšuje jimi dosažené výsledky.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (1/2)

Aktuální

Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (2/2): Dynamika platforem postavených na síti