Případ Tesly (2/2): Klíčové otázky zůstávají

V předchozím článku jsme viděli možná vysvětlení toho, jak se vyvíjí ceny akcií Tesly. Nyní se podívejme, co bude zásadní pro budoucnost společnosti.

Ilustrační snímek

Stabilní management?

Během posledních let společnost opustila řada seniorních lidí. Elon Musk je skvělý vizionář, ale společnost potřebuje celý silný tým. Musk se také opakovaně dostal do potíží s regulátory, takže budoucí vyhlídky na stabilní a dobré, spolehlivé řízení jsou nejisté.

Je výhoda „prvního na tahu“ pro Teslu dostatečná?

Tesla má nyní významný podíl na globálním trhu s elektrickými auty. Ale existuje konkurence: BMW, GM, Toyota a další. Tito konkurenti jsou dobře zavedení. Někteří lidé věří, že Tesla už dnes má v porovnání s ostatními hlavními výrobci automobilů lépe zorganizovanou výrobu i distribuci. Dobře financovaní konkurenti však mohou být agresivní.

Bude stačit světová poptávka?

Daňové úlevy při nákupu automobilů Tesla v USA už skončily. Situace v Číně je také dost nepříjemná, hrozí obchodní válka a máme zde koronavirus. Poptávka v Číně, což má být brzy největší trh pro Teslu, tak může znatelně oslabit.

Není potřeba ještě víc kapitálu?

Budou 2 miliardy USD nových akcií opravdu stačit na to, aby společnost mohla realizovat své velmi agresivní plány expanze? Tyto plány totiž zahrnují jak nové produktové řady, tak více výrobních kapacit, tvrdí článek na webu obchodní školy Wharton.

Jakou hodnotu vlastně Tesla z hlediska ocenění společnosti má?

Akcie společnosti Tesla se obchodují se značnou prémií ve srovnání s akciemi Facebooku, Amazonu, Netflixu nebo Google. Netflix je obchodován na podobných násobcích ukazatelů založených na EBITDA a má i podobnou očekávanou míru růstu EBITDA. Má však také výrazně vyšší očekávané marže než jaké má Tesla.

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Případ Tesly (1/2): Co se vlastně stalo?

Aktuální

Případ Tesly (2/2): Klíčové otázky zůstávají