Příliš kreativity škodí

Marketing v současné době nepotřebuje více kreativity, ale naopak méně. Je přeplněný složitostmi a kreativní dispozice marketérů pouze komplikují jejich práci, život i zaměstnavatelů. Ještě před deseti lety usiloval marketing hlavně o zvládnutí komunikace ve světě s přibližně pětistovkou komunikačních kanálů, urovnání odvěkých sporů s prodejem, kalkulace návratnosti investic do reklamy či udržení kroku s vrtkavým vkusem veřejnosti.

Dnes rychlý pohled na Google ukazuje, že máme co dělat s osmi miliardami komunikačních kanálů. Rozdíly mezi marketingem a prodejem zmizely díky technologiím přímého marketingu, které vytvářejí značky produktů, přijímají objednávky a plní je v tutéž dobu. Ještě horší je to, že neexistuje žádný vkus veřejnosti. Jsou pouze atomizované, specifické vkusy veřejnosti, do nichž se jen stěží proniká. Holá pravda je teda jednoduchá:

- Imitace mezi odvětvími je efektivnější než kreativita a inovace „z čistého nebe“. Přivlastnění existujících marketingových konceptů je levnější a rychleji se implementuje. Tajemství je v převzetí velkých nápadů z jiných trhů nebo odvětví.

- Úspěch se neskrývá v nápadu, ale v tom, jak se zpracuje. Těžká marketingová práce nespočívá ve vývoji skvělých produktů a komunikačních schémat, ale v koordinování práce výzkumných a vývojových týmů, výroby, financí, komunikace, prodeje a dalších dílčích jednotek.

- Než získáte nové příznivce, musíte mít někoho, kdo vám bude věřit. Důvěra ve vás a vaše kolegy je nutným předpokladem úspěšného marketingu.

- Kontext se počítá. Velká myšlenka nemusí být úplně nová. Něco, co je běžné pro celý svět, může být pro vaši organizaci nové.

-kk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business