Posuňte svůj digitální marketing o krok dál

Michal Mládek, Dobrý web

Digitální transformace se dnes nezbytně týká prakticky jakéhokoliv oboru a všem druhům podniků, od těch úplně nejmenších po obří korporace, skýtá nepřeberné množství možností, jak navnadit, získat, uspokojit či rozvíjet zákazníky.

S rozvíjející se variabilitou tech-marketingu vzrůstají logicky taktéž nároky na edukovanost firem v rámci tohoto odvětví.

Je mnoho způsobů, jak se udržet ve hře o zákazníka za obrazovkou.

Před tím, než se rozhodnete investovat čas a peníze do dalšího vzdělávání v oboru digitálního marketingu, si však zkuste cvičně zodpovědět následující základní otázky.

1. Co všechno by vám měl digitál přinášet?

Než vůbec začnete přemýšlet o tom, jestli investovat prostředky do vzdělávání v rámci digitálního marketingu, zvažte, jakou roli (ať již aktuálně či v budoucnosti) by online větev měla hrát ve vašem podnikání.

Pakliže podnikáte ve službách, velmi pravděpodobně si uvědomujete sílu digitální revoluce daleko intenzivněji než lidé podnikající v některém specifičtějším B2B segmentu. I ti by nicméně měli být alespoň v pozoru.

Zároveň mějte realistická očekávání. Jestliže v rámci vaší firemní komunikace nemáte aktuálně její digitální variantu úplně v centru pozornosti, rozhodně to automaticky neznamená, že její rychlé osvojení rovná se zdvojnásobení zisku.

Dejme tomu, že jste došli k tomu (či se ve vás posílilo vědomí), že vaše online presence a správná forma komunikace je pro další vývoj vašeho byznysu nezbytností. Další otázka v řadě tedy je:

2. Kdo se mi o to bude starat?

Proč byste nad tím měli vůbec uvažovat? Protože digitální marketing je dnes natolik komplexní disciplína, že vyžaduje poměrně silné nasazení.

Budete se o své online aktivity starat sami? Najmete si interního specialistu či rovnou celý tým? Zkusíte spolupracovat s od výkonu placenými externisty – jednotlivci či přímo se specializovanou digitální agenturou? Vše má své pro a proti.

Pokud se chci vzdělávat svépomocí, na co bych se měl zaměřit nejdříve?

Začněte tam, kde cítíte největší příležitost, nebo kde je to prostě a jenom logické. Představa začít okamžitě s reklamními kampaněmi, které přivedou na váš web nové návštěvy, je jistě lákavá.

Nicméně je ten web sám o sobě připraven vaše zákazníky kvalitně obsloužit? Zorientují se na něm snadno a dojdou k objednávce či patřičným informacím plynule, snadno a rychle? Nejste-li si 100% jisti odpovědí, začněte u školení, workshopů či konzultací týkajících se problematiky UX.

Pokud se rozhodnu vzdělávání outsourcovat, jakým způsob zadat práci a jak poznat, že mohu být spokojen?

Ve větších firmách je poměrně častým pravidlem, že se marketingové aktivity outsourcují specializovaným agenturám. Klíčem k úspěchu takového přístupu je vždy spolupráce.

Agentura bez správného zadání se může snažit sebevíc, ale vaše spokojenost bude vždy polovičatá. Naopak ve chvíli, kdy vám agentura není schopna průběžně doporučovat co dále, nemá taková spolupráce smysl z druhé strany.

Proto i ve chvíli, kdy už si nevystačíte sami a potřebujete pomoc od agentury, vřele doporučuji nespoléhat pouze na kompetence druhých.

Vždy je velmi benefitní, pakliže zadavatel ví, co chce teď a co může zhruba očekávat v budoucnosti. Proto je nasnadě nezůstávat v rámci vědomostí pozadu a mít komplexnější náhled na to, jak vám může digitální marketing pomáhat.

V dnešní době lze pro načerpání takovéhoto náhledu absolvovat například některý z celistvých semestrálních kurzů.

Jaká forma vzdělávání vám vyhovuje lépe?

Už máte poměrně jasno v tom, že se vaše podnikání bez digitálu neobejde? Není nutné hned otvírat peněženku a zaplatit si tuny poměrně nákladných kurzů.

Někomu vyhovuje samostudium. Jste-li začátečník a trochu vládnete angličtinou, vygooglujte si jakýkoliv pojem vás zajímá s příponou „for dummies“ a rázem máte počátečních zdrojů na dva měsíce samostudia :)

Nepřeberné možnosti samozřejmě skýtají i mraky tutorialů na Youtube. Stačí odjet někam do ústraní, na týden se věnovat studiu a garantuji vám, že se zpět do procesu vrátíte značně vědomostně posíleni.

Většině nicméně samostudijní dril nebude úplně vyhovovat a ocení profesionální výklad, osobní přístup, konkrétně demonstrované postupy a možnost dostat okamžitě odpověď na to, co mu zrovna vrtá hlavou.

Potom přichází ten správný vzdělávací kurz, kterých je v současné době na výběr zcela komfortní množství od mnoha více či méně zavedených kapacit.

3. Jak vybrat správného dodavatele vzdělávání?

Na závěr tedy snad jen pár snad dobře mířených doporučení, která vám pomohou vybrat toho správného poskytovatele.

  • Vámi vybraný kurz by měl vést člověk, který je prokazatelně praktickým specialistou v dané oblasti. Jinými slovy daleko lepší dojem a znalosti si odnesete od oborového specialisty než od člověka, který školí 10 různých témat vedle sebe. Někdo vám fantasticky odkryje taje sociálních médií, někdo SEO, jiný PPC. Jestliže je někdo schopen učit všechno, jistě pro to má své důvody, pravděpodobně se ale v takovém případě bude jednat o kurzy o něco povrchnější než v případě těch od specialistů. Školitel by neměl být jen školitel, ale především odborník.
  • Koukejte na reference, které by měly být od konkrétních a dohledatelných lidí a firem.
  • Školitel by vám měl být schopen ušít kurz na míru.
  • Školitel by se neměl bát garantovat vám spokojenost nejen s obsahem kurzu, ale i s jeho formou. Některé organizace v případě nespokojenosti vrátí 100 % vynaložené částky.
  • Vyberte si subjekt, který vám je schopen od začátku zaručit návaznost jednotlivých kurzů. Jestliže začínáte, je více, než pravděpodobné, že budete chtít své znalosti stále prohlubovat. Čím více jednotlivých kurzů má firma v portfoliu, tím větší pravděpodobnost, že se vám trefí do vkusu teď i příště. Zároveň jde o určitý znak důvěryhodnosti.
  • Firma by měla mít vlastní školicí zázemí. Je vždy lepší, když se kurzy odehrávají v připravených učebnách než v pronajatých saloncích.

Přejeme vám v rámci vašeho dalšího digitálního snažení správnou intuici při výběru těch nejlepších možných parťáků.