Pojištění aut (1/2): Je odsouzeno k zániku?

Za 20 let budou auta připojena online a provoz bude bezpečnější i díky rozvoji autonomních vozidel. Řídit začnou roboti a lidští řidiči budou postupně v menšině. A i pro ty lidské řidiče zde budou senzory a analytika, která je bude chránit před nehodami.

To všechno znamená, že pojistky a pojistné týkající se autonehod budou vzácností. A navíc je dost dobře možné, že pojistitelé ztratí přístup k datům, na kterých se budou zakládat cenové modely.

Ilustrační snímek

Změna je zásadní

Tato strukturální změna se značně dotkne byznysu pojistitelů aut. Dojde k tomu prakticky nevyhnutelně. Autonomní auta už se dnes testují na veřejných silnicích a dálnicích, nejen v umělém, testovacím prostředí. A automobilový průmysl se velice snaží, aby překonal překážky ve výrobě i v bezpečnosti.

Pojistitelé aut potřebují najít nový zdroj příjmů. Mohou začít poskytovat pojištění v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo odpovědnosti v podnikání. Také se mohou pokusit dohodnout s výrobci aut a poskytovateli služeb sdílených jízd, tvrdí článek na webu strategy-business.com.

Bezpečnější auta znamenají nižší příjmy

Zlepšení bezpečnosti, které umožní technologie autonomních vozidel, bude mít dopad na rizikové modely, a to dokonce ještě mnohem dřív, než se autonomní vozidla stanou standardem.

Za více než 90 % autonehod v USA může lidská chyba. Můžeme proto očekávat, že se s rozvojem autonomních vozidel situace zlepší.

Tempo změny závisí na regulaci

Jak rychle autonomní vozidla nahradí tradiční auta? Současná regulace – aspoň v USA – je pro autonomní vozidla docela příznivá. Americká politika v oblasti autonomních vozidel je spíše návod na to, jak nastavit bezpečnostní opatření a na to, jak to zajistit, aby autonomní vozidla mohla fungovat v souladu s dopravními předpisy.

Flexibilita této politiky má jasný účel: chce zamezit zdlouhavému procesu, který by byl nutný pro přípravu konkrétních pravidel a standardů pro nové technologie v automobilovém průmyslu. Také je očekáváno, že nová technologie zajistí přepravu milionům zdravotně postižených Američanů.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Pojištění aut (1/2): Je odsouzeno k zániku?

Aktuální

Pojištění aut (2/2): Data a kybernetická bezpečnost