Plýtvání pracovním časem stojí miliardy

Objem promarněného času v zaměstnání klesá, přesto však stojí firmy jen v USA miliardy dolarů. Podle výzkumu společnosti America Online a serveru Salary.com proplýtvá průměrný Američan za osmihodinovou pracovní dobu 1,86 hodiny. Nepočítá se do toho oběd ani přestávky na svačinu.

Běžnou praxí amerických firem je počítat s určitou mírou promarněné pracovní doby již při určování výše platu zaměstnanců. Ukázalo se však, že zaměstnanci plýtvají časem dvakrát více, než se domnívají jejich zaměstnavatelé. Podle výpočtů Salary.com vyplatí američtí zaměstnavatelé ročně 544 miliard dolarů na mzdách, za nimiž nestojí skutečná práce.

Podle toho, co uvedli zaměstnanci, je od práce nejvíce odlákává surfování po Internetu v osobních záležitostech. Druhé v řadě je stýkání s kolegy a třetí vyřizování pochůzek mimo firmu. Dále sem patří i osobní telefonáty, pozdní příchody či brzké odchody a také hledání jiného zaměstnání. Jiní uváděli ještě spánek, čtení, luštění křížovek či dokonce pasní básní. Nejpopulárnější však zůstává prázdný pohled do obrazovky.

Výzkum společnosti America Online a serveru Salary.com probíhal mezi 2 706 respondenty z řad uživatelů AOL a odborníků na lidské zdroje. Respondenti byli dotazováni, kolik času průměrně proplýtvají v pracovních dnech. Data analyzoval odborný tým serveru Salary.com specializovaný na odměňování.

-kk-

Zdroj: Salary.com - americký portál věnovaný odměňování zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salary.com