Pivo jako lék

Z průzkumu v Rakousku a České republice vyplývá, že pivo působí protizánětlivě a může zpomalit proces stárnutí. Vědci odhalili, že chmel - klíčová ingredience pro výrobu piva - ovlivňuje produkci neopterinu a stabilizuje hladinu aminokyselin, jejichž nižší hladiny se spojují se zánětlivostí. Stejně jako červené víno nebo zelený čaj, jejichž příznivé zdravotní účinky jsou již všeobecně v povědomí, i u piva bylo zjištěno, že snižuje hladinu produkce neopterinu. Pivo také napomáhá vylučování „hormonu štěstí“ – serotoninu. Experti samozřejmě upozorňují, že jejich zjištění by se neměla brát jako povzbuzení ke zvýšené konzumaci alkoholu. V České republice lékaři uvádí, že umírněná konzumace piva zpomaluje stárnutí a snižuje pravděpodobnost výskytu srdečního infarktu u mužů.

Pivo nejen zvyšuje hladinu HDL – tzv. „dobrého cholesterolu“, ale také ničí nebezpečné volné radikály v těle, které údajně zvyšují rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Průzkum v České republice byl financován skupinou velkých českých pivovarů. V separátní studii bylo dokonce prokázáno, že dvě piva denně mohou zvýšit potenci.

Špičková piva jsou „in“

Stagnující pivní průmysl v USA byl trochu povzbuzen 9% nárůstem prodeje kvalitních piv v roce 2005. Experti to odůvodňují lepší distribuční sítí a sofistikovanějším vkusem zákazníků. Podle S. Hindyho, zakladatele a presidenta Brooklyn Brewery, pijí lidé v současné době méně, ale vybírají si kvalitnější značky. Brooklyn Brewery zvýšili v roce 2005 obrat o 18 % na 53 000 barelů. Tak dobře si ale již nevedou velké domácí pivovarnické společnosti jako Anheuser-Busch a Molson Coors. Podle průzkumu firmy Goldman Sachs je nepravděpodobné, že se pivní průmysl vrátí k růstovému tempu z let 1997 – 2004, kdy se zisky zvyšovaly ročně o 5 – 10 %. Pro letošní rok se předpokládá růst zisku o pouhé 1 %.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com