Obchodní vyjednávání v těžké ekonomice

Je v období slabší ekonomiky lepší být tvrdým vyjednavačem, nebo zvolit jemnější přístup? Univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje. Jsou chvíle, kdy obchod vyžaduje tvrdost a naopak.

- Odložte negativní přístup. Často se stává, že obchodníci i potenciální zákazníci vstupují do vyjednávání s podezřením a skepsí vůči motivům druhé strany. To pak vede ke zmaření obchodu.

- Pochopte cíle všech. Snažte se vstupovat do každého vyjednávání s pochopením nejen svých vlastních cílů, ale i cílů druhé strany.

- Buďte flexibilní. Vyjednávání není věda ani válka. Je to interakce mezi obchodníkem a potenciálním zákazníkem. Jde o to, umět se přizpůsobit novým situacím, nezapomínat však na to, že výsledek by vždy měl být přínosný pro oba.

- Důsledně se připravujte. Příprava je jedinou součástí vyjednávání, nad kterou máte plnou kontrolu. Snažte se předem zjistit co nejvíce nejen o tom, co prodáváte, ale také o tom, s kým budete jednat.

- Určete si cíle. Je zcela v pořádku jasně vědět, čeho chcete dosáhnout. Připravte si také, kdy můžete přistoupit ke kompromisu.

- Soustřeďte se na budování důvěry. Vyjednavači, kteří si důvěřují, sdílejí informace otevřeněji a upřímněji. Mají větší motivaci pro hledání kreativních řešení, která přinesou užitek oběma stranám.

-kk-

Zdroj: BusinessBrief.com - americký informační portál o byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BusinessBrief.com