Němečtí investiční poradci již nemohou radit jen ústně

Investiční poradci zaměstnaní v německých bankách či nebankovních společnostech poskytujících finanční služby musejí počínaje dneškem dávat svým klientům k investičním doporučením také informační brožury, které jim vysvětlí, jak příslušný finanční nástroj funguje a jaká rizika zahrnuje.

Ukládá to nový zákon z pera ministryně pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele Ilse Aignerové, jehož cílem je lépe ochránit investory před špatnými radami. „Brožury povedou k větší transparentnosti v bankovním sektoru a vítanému posílení konkurence,“ citoval ministryni server Deutsche Welle.

Informační brožurou se rozumí dvě až tři stránky s nejdůležitějšími čísly, jako jsou potřebné náklady, rizika či možné výnosy a také data splatnosti investic. Informace lze klientům předat v tištěné či elektronické podobě. Společnosti, které tak neučiní, mohou být pokutovány.

Kritika vůči novému zákonu hovoří především o nedostatečné standardizaci a srozumitelnosti informací pro investory. Německý Centrální úvěrový výbor (organizace zastřešující finanční instituce) sice vydal doporučený standardizovaný formát informačních letáků (tzv. PIB), zákon však finančním institucím neukládá, aby jej používaly. Diskutuje se o tom, jak jazykově formulovat informace tak, aby byly investorům skutečně srozumitelné a také o tom, zda nebude brzy nutné celý systém předělat vzhledem k nařízením z EU, které mají tuto problematiku upravit v roce 2012.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle