Najde si Česko cestu k virálnímu marketingu?

O virálním marketingu se mluví stále častěji. Většina tuzemských zadavatelů reklamy si k němu však cestu ještě nenašlo. Dokonce se zdá, že většina kampaní, která se na veřejnosti objevila, vznikla spíše náhodně.

Dokládá to úspěšný videoklip Jacka Stacka, bývalého ředitele České spořitelny, který se se svými zaměstnanci rozloučil zpívaným videoklipem, který se dostal na YouTube.

Činný je v této oblasti i T-Mobile, a to jak ve sféře aktivního virálního marketingu (patří sem user generated content, social networking), tak i z oblasti pasivního virálního marketingu (vytvoříme obsah, například parodii na spot, a tu necháme šířit).

Virální marketing se vyznačuje hlavně mírou ochoty přeposlat obsah dalším příjemcům. Mezi nejčastější atributy, které fungují při přeposílání, patří: snaha někoho rozesmát, doporučit něco, soutěžit, něco si vydělat, přispět na charitu, sex, cítit se uznávaným, připojit se k petici či někoho ztrapnit.

Ten, kdo se rozhodne pro virální marketing, se musí obrnit trpělivostí. I sebelépe promyšlený projekt totiž nemusí uspět. Naopak se může zalíbit věc zdánlivě amatérská.

Kromě neochoty tuzemských zadavatelů naráží český virální marketing i na poměrně malé pole působnosti. Zatímco virály v angličtině si přeposílá celý svět, ty v češtině mohou uspět maximálně ještě na Slovensku.

-hp-
Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa