LinkedIn míří na Wall Street s IPO ve výši 3 miliard dolarů

Profesní sociální síť LinkedIn se chystá vstoupit na burzu s IPO ve výši 3 miliard dolarů. Uvedla to agentura Bloomberg na stránkách serveru BusinessWeek.com. Zatímco ještě v lednu uváděla společnost LinkedIn Corp, že chce prostřednictvím primárního úpisu akcií získat 175 milionů dolarů, nyní hovoří o 315 milionech dolarů. Tyto prostředky chce využít na rozšíření svých aktivit včetně nákupu nových technologií nebo společností.

Své akcie chce LinkedIn uvést na burzu ještě letos, čímž se stane první sociální sítí na Wall Street. Očekává se, že otestuje zájem investorů před tím, než se na burze objeví největší sociální síť Facebook.

LinkedIn měl ke konci roku 2010 více než tisíc zaměstnanců a 90 milionů uživatelů ve více než 200 zemích světa. Facebook má více než 500 milionů uživatelů. Zdrojem příjmů je reklama na stránkách.

Tržby sítě LinkedIn se v uplynulém roce více než zdvojnásobily na konečných 243 milionů dolarů. Poprvé od svého vzniku se LinkedIn přehoupl do černých čísel se ziskem 15,4 milionu dolarů. To odpovídá částce 3,43 milionu dolarů pro běžné akcionáře. Tržby v prvním čtvrtletí letošního roku se opět více než zdvojnásobily. Dosáhly objemu 93,3 milionu dolarů.

Největšími akcionáři jsou spoluzakladatel Reid Hoffman (21, 7 %) a společnosti Sequoia Capital, (19,3 %), Greylock Partners (16,1 %) a Bessemer Venture Partners (5,2 %). Výkonný ředitel Jeff Weiner vlastní 2,5 %. Vedle členů manažerského týmu pak mezi investory s právem prodeje akcií patří také společnosti Goldman Sachs Group Inc., Bain Capital LLC a The McGraw-Hill Cos Inc.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek