Jak překonat očekávání klientů

Při jednání s klienty nemůže nic nahradit kvalitní práci a ochotu spolupracovat. V době zhoršené ekonomiky je však třeba ještě více pracovat na odlišení od konkurence. Jen základní pravidla nestačí. Naučte se předčít očekávání svých klientů.

- Dohodněte se na termínu, který můžete splnit. Klienti téměř vždy ocení dobrou práci, která je hotová dříve. Kromě toho, že tím získají větší pružnost, budou vás také vnímat jako efektivního profesionála zaměřeného na zákazníka. Samozřejmě byste neměli klienty nutit k přijetí termínů, které jim nevyhovují, jen proto, abyste mohli později překonat jejich očekávání. Překvapení, kterého dosáhnete dřívějším splněním termínu, je však působivější, než když předem oznámíte, že termín splníte s předstihem.

- Buďte chytrým tazatelem, ne tichým mudrcem. Pokládáním proaktivních otázek přímo k věci ukážete svůj upřímný zájem a soustředění. Nejde o to, klienty vyslýchat. Zpětné reakce, které ukáží, že umíte předvídat a máte zkušenosti, však ujistí o tom, že vám mohou důvěřovat. Ticho naopak vede k neklidu a nedorozumění.

- Buďte kolegiální. Pokud pracujete jako nezávislý smluvní partner, ve firmě byste měli vystupovat jako kolega, abyste si mohli získat důvěru. Většina klientů pracuje raději se sobě rovným (kolegou) než s někým, kdo se prezentuje, jako že ví všechno.

- Nakonec nabídněte konstruktivní řešení. Každý proces se dá zlepšit. Užitečná rada, nabídnutá v dobré víře a s dostatečnou míru taktu, vzbudí v klientovi zájem o zlepšení - pravděpodobně s vaší pomocí.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review