Existuje on-line barter?

Obchodníci si mezi sebou vyměňovali služby již ve starověku. Jen v USA se barteru účastní více než 400 000 firem, a ročně tak proteče zhruba 9 miliard dolarů.

Také internetové stránky se snaží nalákat firmy a samostatné podnikatele, aby si směňovali zboží a služby. Barterové stránky umožňují směnit vše od tradičních služeb po méně konvenční věci jako zubařskou péči nebo hlídaní čtyřnohých mazlíčků.

Nová generace stránek se inspirovala popularitou sociálních stránek s cílem usnadnit a zlevnit obchodním partnerům vzájemnou interakci.

Stránky SwapThing.com, která byly založeny vloni, přišly nedávno s prvkem nazvaným SwapServices, který umožňuje obchodníkům navrhovat své stránky včetně fotografií, kontaktních informací, nabízených služeb a toho, za co si je přejí směnit. Zatím mají registrovaných zhruba 2400 firem.

BarterYourServices.com z roku 2004 má zhruba 300 členů a účtují si 18 dolarů za tříměsíční registraci nebo 48 dolarů ročně.

U-Exchange.com umožňuje firmám a spotřebitelům registraci zdarma. Spoléhají se na zisk z reklam na stránce. Byla založena v roce 2005 a má 11 000 profilů, které tvoří z 60 % firmy a ze 40 % spotřebitelé.

Faktem je, že výměny jsou jen zřídka perfektně vyvážené a jedna strana musí často doplatit.

-av-

Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal