Evropa bojuje s krádežemi ze strany zaměstnanců

Nejvíce případů krádeží ze strany zaměstnanců v Evropě zažívají firmy ve Velké Británii. Vyplynulo to alespoň z nejrozsáhlejší světové studie kriminality v oblasti maloobchodu s názvem Global Retail Theft Barometer 2010, kterou provedla britská společnost Centre for Retail Research a sponzoroval výrobce a prodejce zabezpečovacích systémů Checkpoint Systems.

Celkově se krádeže ze strany zaměstnanců podílejí na ztrátách evropského maloobchodního průmyslu téměř z 30 procent a dosahují objemu 8,9 milionu liber. V Británii, která vede evropskou tabulku krádeží ze strany zaměstnanců, je to 36,8 %. Následuje Rusko (36,5 %) a Slovensko (36,3 %). Nejlépe mezi evropskými zeměmi je na tom Rakousko (22,7 %).

Evropské firmy dopadnou méně zlodějů-zaměstnanců než americké

Krádeže způsobené zákazníky v Evropě představují pro srovnání 47,8 % produktových ztrát a dosahují výše 14 milionů liber. Zaměstnanci však představovali jen 4 procenta dopadených zlodějů v roce 2010, v 96 procentech případů kradli zákazníci. Hodnota zboží zcizeného zaměstnanci byla v průměru patnáctkrát vyšší než u zboží, které zcizili zákazníci.

V USA tvoří dopadení zloději z řad zaměstnanců 28 procent případů. Podle analytiků to jasně odráží skutečnost, jak se evropští maloobchodníci ve srovnání s americkými více soustředí na zloděje mezi zákazníky a naopak méně se věnují těm ve vlastních řadách.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management