EU zastavila sloučení německé a newyorské burzy

Ilustrační snímek

Na začátku února 2011 zveřejnily všechny světové ekonomické listy oznámení o chystaném sloučení německé a newyorské burzy. Měla tak vzniknout největší světová burza pro akcie a deriváty, která by spojila burzy ve Frankfurtu, New Yorku, Lisabonu, Paříži a Amsterdamu. Deutsche Börse a NYSE Euronext se však nakonec nesloučí. Antimonopolní orgány Evropské unie považují toto „téměř monopolní“ sloučení za nepřijatelné.

Eurokomisař pro konkurenceschopnost Joaquin Almunia uvedl v oficiálním prohlášení se zamítavým postojem Evropské komise, že se nepodařilo najít jiné řešení. Spojení burz by znamenalo vznik burzovního gigantu s hodnotou 17 miliard dolarů, který by ovládal 90 % evropského burzovního trhu s deriváty. Almunia požadoval, aby se Deutsche Börse zbavila své derivátové a opční burzy Eurex a NYSE Euronext prodala svou derivátovou burzu Liffe. To obě burzy odmítly.

Burzy se mohou proti tomuto rozhodnutí odvolat k Evropskému soudu v Lucemburku. Případná soudní bitva by však trvala jeden až dva roky a mohla fúzi zničit definitivně.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle