Dobrý odbyt vodky láká podnikatele

Přestože prodej piva ve Spojených státech stagnuje, lihoviny se těší zvýšené oblibě. Vodka, která je v oblibě jako ingredience koktejlů mladší generace, se velmi dobře prodává. Prodej vzrostl ročně o 4,5 % (2004 - 2005).

Mezi roky 2001 – 2006 bylo v USA představeno téměř 260 nových značek vodky. Je za tím závratný obrat tohoto tvrdého pití a příběh značky Grey Goose, která přišla na trh v roce 1997. Přestože stála jedna láhev téměř 30 USD (pro srovnání vodka Absolut stála v té době 15 USD), stala se vzdor skeptikům takřka „přes noc“ významným obchodním artiklem a podnítila v této oblasti většinu masivních podnikatelských aktivit.

Jedním neobvyklým motivátorem, díky kterému se vrhá většina podnikatelů v USA na trh s lihovinami, je také zastaralá struktura destilérek, stáčecích linek a distributorů.

Zatím mělo bujení nových druhů lihoviny jen nepatrný vliv na odbyt velkých značek jako například Smirnoff nebo Stolichnaya. Řada nových podnikatelů totiž nemá dostatečně hluboké kapsy, aby mohla vážně konkurovat. Velké firmy si ale nového trendu začínají více všímat a obohacovat portfolio produktů, vzácně i kupovat menší značky.

-av-

Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal