Čínský podnikatel rozbíhá americké řetězce rychlého občerstvení

M. Sun pracovala při studiu na universitě v Calgary na částečný úvazek u Mc.Donald´s za pultem a tvrdila, že to pro ni je, jako pro budoucí podnikatelku, velkou školou.

Loni po studiích vzala své úspory (360 000 USD) a vedla první franšízu McDonald´s v Číně. Provozuje svou restauraci v Tiajinu, které má asi 10 mil. obyvatel.

Sun, které je 34 let bude pomáhat rozšiřovat a školit řady dalších podobných podnikatelů. Cíl je zvýšit počet franšíz McDonald´s a KFC v Číně, docílit stejného efektu, kdy před desetiletími drobní majitelé pomohli boomu restaurací s rychlým občerstvením v USA.

V dnešní době je většina McDonald´s a KFC v Číně firmně vlastněná. Počty podniků se budou zvyšovat, vzhledem k chystaným změnám v čínské legislativě. Součástí jejího vstupu do WTO (Světová obchodní organizace) bude zavedení opatření pro začínající podnikatele, např. ochrana značky a změna majetkových práv.

Dříve si Číňané nedokázali představit, že by mohli být podnikateli. Zkoušeli budovat jen velké, státem vlastněné podniky.

Pro řadu řetězců s rychlým občerstvením je Čína jednou z mála ekonomik s velkým prostorem pro růst. Přestože je v USA v tomto oboru také konkurence z Asie (např. Shanghai YongHe King), vidí východ jako oblast, kde je tento průmysl v plenkách.

KFC dorazila do Číny v roce 1987 a od té doby tam založila 1200 restaurací.

McDonald´s otevřela první čínské pobočky v r. 1990 a zatím expanduje pomaleji.

S novými zákony se očekává, že místní Yum vybuduje asi 300 obchodů KFC ročně a McDonald´s předpokládá, že bude mít v roce 2008 1000 obchodů po celé Číně. K dosažení těchto cílů musí nabrat armády franšíz, relativně zámožných, aby ustály přísná pravidla obou společností. Americké firmy doufají, že se jim podaří prosadit svůj systém masově i v Číně. Tím by se měl tento trh vylít z městských regionů i do méně obydlených oblastí.

President Yum říká, že získávání franšíz tvoří v současné době jen malou část jejich celkových transakcí. Chystají se to změnit. V zemi s vyvíjející se ekonomikou a legislativou pro chudé obyvatele je ale třeba opatrnosti. McDonald´s má v plánu velice pečlivě prověřovat finanční situace všech franšíz a dávat přednost větším a dobře vedeným společnostem s delší dobou působnosti. Nedovolují čínským franšízám, aby se financovaly z bank. Podobně i franšízy KFC musí zajistit téměř veškerý počáteční kapitál z vlastních úspor.

Vedoucí z obou společností vyhledávají a soupeří o nejlepší lokality, najímají a školí personál a vyžadují po budoucích majitelích, aby trávili alespoň jeden rok na každé pozici v restauraci. To že se stanou franšízou znamená, že se zapojí do amerického modelu obchodování, který se zabývá vším důkladně – jak nakupovat suroviny a řídit pracovníky i jak nejlépe nakrájet cibuli a vytřít podlahu. Jeden z čínských provozovatelů říká, že většina čínských restaurací nenabízí tak dobré služby, už jen to jak teď vítají zákazníky či úroveň čistoty jsou pro Čínu novoty.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal