Čína v roce 2018 (2/2): Nové strategie

V první části článku jsme viděli, jaký vývoj můžeme očekávat v hlavních průmyslových odvětvích Číny. Rozvoj podnikání v Číně bude stále určován geopolitikou a implikacemi tamějšího silného hospodářského růstu.

Ilustrační snímek

Poradenská společnost McKinsey předpovídá, že v Číně bude i nadále rozkvétat podnikání založené na internetu. Naopak v tradičnějších průmyslových odvětvích budou hráči, kteří se věnují produkci oceli, cementu a uhlí, patrně zjišťovat, že jejich budoucností je pokles.

Účinnější regulace objemu výroby i znečišťování životního prostředí  brzy výrazně sníží jejich produkci. Přebytek kapitálu je z těchto státních podniků převáděn ve formě dividend – a je používán hlavně pro financování státních penzijních fondů.

E-sporty budou vládnout

Fotbal už v roce 2018 nebude přitahovat investice v nijak závratné výši. Podnikatelé v oblasti sportu si začínají uvědomovat, že koupit si fotbalové družstvo je snadné, ale úspěšně je vést a řídit, to už snadné rozhodně není. Na rozdíl od fotbalu naopak pozornost zaměří na e-sporty.

V Číně je v oblasti e-sportů více než 1000 profesionálních hráčů. 20 z nich si za rok přijde na více než 1 milion dolarů – a to jen z peněžních cen v soutěžích. Přidejte k tomu ještě příjmy od sponzorů a máte velice dobře zaplacenou profesi. Další příjmy v této oblasti pak pocházejí z turnajů a živého streamování. Mnoho milionů hráčů rádo sleduje ty nejlepší a výnosy v tomto odvětví se každoročně zvyšují o více než 25 %.

Můžeme očekávat nové strategie

Existují zde také noví lídři, kteří jsou ochotni a připraveni zavádět nové strategie. Během posledního půlroku byla jmenována celá řada nových státních šéfů. Prezident Xi je bude pravděpodobně vést a povzbuzovat k zavádění nových politik, které povedou k ekonomickým a sociálním změnám.

Pokud však bude implementace toho, co chce prezident Xi, příliš rychlá nebo příliš ambiciózní, může to být ještě škodlivější než relativní nečinnost, kterou jsme v Číně mohli sledovat v loňském roce.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company

Články v sérii

Aktuální

Čína v roce 2018 (1/2): Elektromobily a větší otevřenost

Aktuální

Čína v roce 2018 (2/2): Nové strategie