Čína je druhou největší ekonomikou. Do deseti let může předehnat USA

Čína překonala Japonsko, a stala se tak druhou největší světovou ekonomikou. Zatímco oficiální čísla z Tokia uvádějí hodnotu japonského HDP ke konci roku 2010 ve výši 5,474 bilionu dolarů, Čína ve stejném období překročila hranici 5,8 bilionu dolarů. Zatímco Japonsko postihl pokles exportu a spotřebitelské poptávky, Čína zažila průmyslový boom. Bude-li Čína pokračovat v růstu tímto tempem, dotáhne se podle analytiků na USA a převezme pozici největší světové ekonomiky do deseti let.

Dle informací serveru britské BBC Japonsko nyní zlehčuje skutečnost, že pozici druhé největší ekonomiky světa ztrácí poprvé za více než čtyřicet let. Ministr hospodářství Kaoru Yosano uvedl, že japonská ekonomika neusiluje o nejvyšší příčky, ale o zlepšování životů svých obyvatel. Čínský boom jakožto sousední země vítá. Čína je hlavním obchodním partnerem Japonska a stále důležitější pro firmy, jako je elektronický gigant Sony nebo automobilky Honda a Toyota.

Většina ekonomů se shoduje na tom, že i když Čína roste a průměrný obyvatel bohatne, srovnání s Japonskem pouze na základě velikosti HDP je zkreslující. Průměrný HDP přepočtený na jednoho obyvatele Číny činí 4500 dolarů, v Japonsku je to 40 000 dolarů na obyvatele. Většina lidí v Číně se stále potýká s chudobou a žije na venkově.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC