Češi se kvůli covidu naučili platit kartou. V restauraci utrácí o 133 % více než před pandemií

Gastronomii a cestovnímu ruchu se po dvouletém útlumu opět začínají vracet zákazníci. A to tak výrazně, že tyto oblasti zaznamenávají výrazně vyšší objemy plateb platebními kartami než před pandemií. Během letošního května zaplatili Češi kartou přes terminály Global Payments v restauracích o 133 procent více než ve stejném měsíci roku 2019. Zájem je také o hotelové pobyty, kde celková utracená částka vzrostla o 22 procent. Vyplývá to z dat společnosti Global Payments, která je největším poskytovatelem platebních služeb a technologií na světě.

Ilustrační snímek

Pocovidová doba v České republice je spojená s návratem do restaurací. Gastronomie opět ožívá a zákazníci v podnicích platí prostřednictvím platebních karet mnohem více než dříve. V květnu letošního roku provedli Češi přes terminály Global Payments o 176 procent více karetních transakcí a utratili o 133 procent více peněz než v květnu roku 2019.

„Objem peněz z plateb kartou se v tuzemských restauracích před časem vrátil na čísla, na která jsme byli zvyklí v předpandemické době. V posledních měsících tyto hodnoty dokonce výrazně překonává. Jedním z důvodů růstu je určitě možnost vyrazit ven a také to, že si lidé během pandemie zvykli nepoužívat tolik hotovost, ale dávali přednost platbě kartou,“ říká ekonom ze společnosti Global Payments Ondřej Stříbrský.

Průměrná útrata v restauracích přes terminály Global Payments činila 325 korun. Za celý květen utratili Češi přes totožné terminály v restauracích 1,065 miliardy korun, přičemž Global Payments zpracovávají transakce pro třetinu všech českých gastro provozoven.

Zájem o pobyty v hotelech roste. Průměrná útrata ale klesla o čtvrtinu

Kromě gastronomie zažívá pozitivní období také hotelnictví, které se začíná vzpamatovávat z dvouletého pandemického útlumu. V květnu letošního roku vzrostla celkově utracená částka v této oblasti přes terminály Global Payments o 22 procent oproti stejnému období v roce 2019. Ve srovnání s květnem loňského roku je nárůst více než čtyřnásobný.

„Velký zájem o hotely ukazuje, že lidé chtějí po dvou letech zákazů opět cestovat. Hotely zaznamenávají nárůst tuzemské i zahraniční klientely, která je spojená se zrušením všech opatření v souvislosti s covid-19 při cestách do České republiky. Výjimku tvoří část mimoevropských turistů, pro které je naše země o něco více riziková kvůli válce na Ukrajině,“ uvádí Stříbrský.

Klesá naopak průměrná výše transakce. Podle dat společnosti Global Payments, která má v ČR třetinový podíl trhu, utratili čeští zákazníci letos v květnu v hotelech průměrně 2 426 korun, což je o 24 procent méně než v roce 2019.

Zájem o cestování se projevuje také v průměrné útratě za dovolenou. Před pandemií, konkrétně v roce 2019, utratili Češi kartou přes terminály Global Payments za dovolenou v průměru 11 436 Kč, v roce 2022 je to ale téměř třikrát více – 27 368 Kč. Celkově utracená částka se v cestovních agenturách a specializovaných portálech naopak snížila o 59 procent, počet transakcí dokonce o 83 procent.