Budeme mít zdravější čipsy?

Čtyři výrobci potravin odsouhlasili snížit hladiny karcinogenní látky v bramborových čipsech a hranolkách.

Stát Kalifornie zažaloval v roce 2005 firmy H. J. Heinz, Frito-Lay, Kettle Foods a Lance, které údajně porušovaly státní požadavek na varovné štítky na produktech s karcinogeny. Jmenované firmy se vyhnuly soudu zaplacením 3 milionů USD na pokutách a příslibem snížení karcinogenů ve svých produktech během tří let.

Tyto látky se v čipsech formují přirozeně smažením nebo jinou tepelnou úpravou škrobů v nich obsažených. Podle studií zapříčinila vzniklá chemikálie – která má mimo jiné industriální použití – vznik rakoviny u laboratorních zvířat a nervová poškození u pracovníků, kteří byli exponováni této látce ve vyšší míře.

"Každý se snaží zjistit, jak snížit hladiny této škodliviny, aniž by to ve větší míře mělo vliv na chuť výrobku," tvrdí M. Corish, právník firmy Lance, která vyrábí čipsy Cape Cod. Množství škodliviny v jejich čipsech se již téměř blíží vyžadované úrovni.

V roce 2005 byly ze stejných důvodů napadeny i další firmy jako McDonald’s, Wendy’s International, Burger King, KFC a Procter & Gamble. Tyto případy byly vyřešeny tak, že firmy odsouhlasily řádné oštítkování svých produktů nebo snížení škodliviny.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com