7 rad ke zvýšení sebemotivace prodejců

Ilustrační snímek

Především v době ekonomické recese je nezbytné, a přitom velmi namáhavé, zachovat si optimismus – zvlášť, když pracujete jako prodejce. Do jisté míry je to náplní práce manažera, ale ten vás nemůže psychicky podporovat 24 hodin denně. Portál Sales.about.com přináší následující rady:

1. Stanovte si konkrétní cíle

Ano, určitě vám již nějaké stanovil management, ale sami víte nejlépe, jaké jsou vaše možnosti a schopnosti, a co opravdu chcete (např. vyšší provize).

2. Svou činnost si dobře evidujte

Možná jste tento týden uzavřeli zakázek málo, ale zjistíte-li, že jste navázali kontakty s 300 potenciálními klienty, můžete být i přesto spokojeni. Pokud jste za celý týden mluvili jen s 5 kontakty, víte, kde je problém, a jak své výsledky zlepšit.

3. Vytvořte si mini-cíle

Kromě velkých cílů je třeba mít i nějaké krátkodobé, rychle dosažitelné mety. Jejich dosažení vás nabije energií nutnou pro další činnost.

4. Slibte sami sobě odměnu

Jakmile máte stanoveny malé i velké cíle, rozmyslete si, jak sami sebe za jejich splnění odměníte. Když vymyslíte něco, po čem opravdu toužíte, bude dosažení cílů o to sladší.

5. Pozor na prokrastinaci

Pokud se nějaké činnosti bojíte, nebo vás nebaví, odbijte si ji hned ráno. Díky tomu vás nebude strašit po celý zbytek dne.

6. Nezapomínejte na své úspěchy

Sepište si, co se vám kdy povedlo. Shrňte hlavní body svého úspěchu a dejte si je na papírek na nástěnku nebo na monitor svého počítače. Budete-li potřebovat povzbudit, podívejte se na všechny ty papírky – hned vám to zvedne náladu.

7. Úkoly rozdělte na malé části

Pokud máte před sebou seznam 600 cizích lidí, kterým máte zavolat, není to zrovna povzbudivé. Zkuste třeba zjistit něco více o prvních deseti, a pak je obvolejte. Poté se chvilku věnujte úplně jiné činnosti. Pravidelná změna úkolů pomůže předejít pocitům únavy a demotivace.

-th-

Zdroj: About Sales - část amerického portálu About.com věnovaná prodeji
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Sales