Vytvořte dobrý marketingový plán

Firmy, které mají úspěšný marketing často staví na marketingovém plánu. U velkých firem  může mít stovky stran, u malých jen několik. Ideálně by měl – zvlášť pro menší firmy – pokrýt jeden rok. Věci se mění, lidé odcházejí, trh se vyvíjí a zákazníci přicházejí a odcházejí. Později je dobré vytvořit plán, který oslovuje dvou až čtyřleté období.

Není neobvyklé, že se marketingové plány udržují skryté. Nemůžete ale plánovat, aniž byste neinformovali lidi, kterých se to týká. Bez ohledu na velikost firmy, získejte zpětnou vazbu také z oblasti ekonomické, výrobní, personální, dodavatelské atd. Váš marketingový plán by měl představovat vizi vaší firmy, čím se zabýváte a jaké jsou vaše cíle. Měl by zahrnovat více než marketing a dotknout se personálních, finančních i jiných problematik.  

Takový plán poskytne několik benefitů:

- Záchytný bod. Pokud chcete, abyste měli zanícené zaměstnance, je důležité sdílet s nimi vaši vizi, to, jakým směrem se má vaše firma ubírat v následujících letech. Lidé ne vždy rozumějí finančním grafům, dokáže je ale nadchnout dobře napsaný a promyšlený plán. Zvažte proto jeho předložení zaměstnancům třeba ve zkrácené formě.

- Návod na úspěch. Pokud neplánujete, odsuzujete se k zániku a i nepřesný plán je mnohem lepší než žádný. Držte se „kapitánovy“ analogie – je lépe být 5 nebo 10 stupňů mimo kurz k vaší destinaci, než plout s tím, že žádná destinace není.

- Provozní instrukce pro firmu. Váš marketingová plán by měl být rádce pro úspěch krok za krokem. Abyste dokázali dát dohromady dobrý plán, je třeba zhodnotit pečlivě firmu a ujistit se, že jednotlivé části spolu pracují nejlepším způsobem. Berte svůj plán za „seznam toho, co je třeba udělat“ ve velkém měřítku.

- Zachycené myšlení. Finanční studie jsou živou krví „číselné“ stránky každé firmy bez ohledu na její velikost. S marketingem by to nemělo být jiné. Psaný dokument bude představovat rozvrh vašich plánů a psané informace vám budou připomínat, na čem jste se ujednotili.    

- Seriózní úvahy. Čas od času je dobré se zamyslet, zda firma skutečně poskytuje vám a vašim zaměstnancům to, co chcete, zda nejsou nové možnosti, které lze přidat, jestli získáváte maximum z produktů, trhu a prodejců.  

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com