Tipy pro přetížené projektové manažery

Ilustrační snímek

Většina manažerů věnuje minimálně část svého pracovního dne práci na určitém projektu nebo projektech. Jak si ale při tom udržet produktivitu a dosahovat efektivních výsledků? V první řadě se nepouštějte do ničeho, u čehož nevíte, čeho a proč máte dosáhnout. Ujasněte si cíle svých projektů a jejich napojení na firemní cíle. Portál Project Times dále doporučuje:

Ujistěte se, že pracujete se správnými lidmi

Jsou ve vašem projektovém týmu lidé, kteří vám skutečně mohou pomoci? Nejsou ti nejlepší z nich příliš zahlceni méně prioritními úkoly?

Zajistěte správné odstartování projektu

Začínat projekt bez jasně stanovených cílů a rolí a bez srozumitelné komunikace, která dokáže získat vaše lidi pro tento projekt, je ztráta času všech.

Neztrácejte čas vývojem složitých projektových plánů

Vsaďte na jednoduchost v podobě jasného vymezení klíčových úkolů, které je třeba splnit, a zdrojů, které to bude vyžadovat. Ujasněte si základní časový rozvrh a vše ostatní přijde za chodu.

Začněte co nejrychleji a rychle odstraňujte překážky

Nenechte se brzdit zdánlivě nepřekonatelnými překážkami. Jakmile se pustíte do řešení problémů, uvidíte, že překážky jdou zvládnout.

Měřte svůj pokrok

Sledujte, jak se vám daří dodržovat časový rozvrh a přicházejte s návrhy, jak případně urychlit chod věcí. Pracujte s tím, jaké kritické kroky máte před sebou. Svůj pokrok zveřejňujte.

Úspěchy i problémy řešte okamžitě

Podporujte své lidi formou zpětné vazby a zajišťování potřebných zdrojů. Na druhou stranu však také vyžaduje osobní odpovědnost. Jakmile vidíte náznaky potenciálních problémů, řešte je okamžitě. Okamžitě také oslavujte dílčí úspěchy.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times