Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (2/2)

V předchozím článku jsme přinesli několik tipů, jak řešit prokrastinaci. V tomto tématu budeme pokračovat.

Ilustrační snímek

Uvědomme si, jak extrémně nepravděpodobné je, že nám prostřednictvím e-mailu, sociální sítě nebo jiného digitálního kanálu přijde zpráva, která by nemohla nějakých těch 40 minut počkat. Z práce na aktuálním úkolu bychom se zkrátka neměli nechat tak snadno vyrušit.

A pamatujte – když začnete pracovat na nějakém úkolu, měli byste si opravdu dvakrát rozmyslet, než práci přerušíte a přeskočíte na jiný úkol. A to i tehdy, když se s tím současným úkolem dostáváte do problémů. Je totiž docela dobře možné, že když se začnete věnovat něčemu jinému, nakonec se stejně dostanete do stejné, nějakým způsobem náročné situace. Takže takovýto útěk k jinému úkolu není moc produktivní.

1) Zahrajte si s úkoly

Kdy jste naposledy hráli ruletu? Teď můžete. Zapište si na papírové kartičky všechny úkoly, které musíte udělat. Vytvořte hromádku úkolů, které vám nijak zvlášť nevadí, a také těch, kterým byste se nejraději vyhnuli. Vytvoříte si tak určitý hravý element.

Karty zamíchejte a jednu si vylosujte. Úkol na této kartě nyní musíte dokončit. A jestli jste si právě vytáhli nějaký ten velmi nepříjemný úkol, nebojte – příště budete mít určitě větší štěstí.

2) Zbavte se perfekcionismu

Někdy se zdráháme začít pracovat na nějakém úkolu z jasného důvodu: obáváme se, že se nám jej nepodaří splnit bezchybně. Cítíme, že výsledek by nemusel být dokonalý. První pokusy však jsou více či méně chybné téměř vždy, to je zcela normální. Nebojte se proto vytvářet chybné prvotní návrhy. K dokonalosti je dovedete později revizemi.

3) Rozhodujte se s lehkostí

Když máme tak moc úkolů, že se nemůžeme rozhodnout, kterým z nich začneme, je dost možné, že to skončí tak, že neuděláme nic. To určitě není dobré. Někdy se dokonce obáváme, že jsme se rozhodli začít pracovat na něčem, co ve skutečnosti není zas až tak důležité – a to je přece absurdní, že? Vždy je mnohem lepší udělat aspoň něco než vůbec nic.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (1/2)

Aktuální

Tipy, jak zvítězit nad prokrastinací (2/2)