Proč byste neměli čekat až na finální termín?

Máte pocit, že čím blíže se blíží závěrečný termín odevzdání úkolu, tím větší adrenalin to je? Do jisté míry je stres zdravý, ale my vám nyní dáme pár důvodů, proč byste se naopak měli úkoly odevzdávat včas ještě před termínem.

Ilustrační snímek

Méně stresu

Termíny, kterými se obklopujete, vám způsobují tlak, s tlakem vznikají starosti a zvyšuje se nezdravě stres a napětí. Pro lidský organismus toto není dlouhodobě udržitelné. Pokud jste někdy seděli v posteli, nemohli spát a dělali si starosti s něčím, co jste nedokončili, víte přesně, o co jde. Je to zbytečný nátlak, který můžete odbourat.

Vypořádáte se i s nečekanými událostmi

Znáte to: člověk míní, život mění.... a obvykle těsně před finálním termínem odevzdání úkolů. Když si dáte dostatečnou časovou rezervu pro odevzdání, zvládnete reagovat i na náhlé změny v zadání a jiné okolnosti, které vás mohou potkat i v osobním životě. Co když například náhle vy nebo někdo z rodiny onemocní a vy se budete namísto práce muset věnovat zdraví?

Být o krok napřed je dobrý pocit  

Pokud stíháte věci dodávat včas ještě před termínem, je to skutečně dobrý pocit. Navíc se pak taková práce zdá často i zábavnější.

Máte prostor pro zlepšení

Pokud jste někdy spěchali s dokončením úkolu, abyste jej vůbec stihli dodat včas, pak víte, že občas je nutné dělat ústupky a nejde vždy dodat práci na 100 % skvěle odvedenou. Pokud však skončíte před termínem, budete mít čas na zhodnocení výkonu a případná vylepšení a úpravy.

Nepromeškáte šanci

Pokud nestíháte termín například v zakázce pro klienta, často už nedostanete ani druhou šanci.

Vyhnete se následkům

Mnoho termínů je spojováno s určitou sankcí. Může to být například poplatek, pokárání nebo další práce, kterou si vaší nedochvilností přiděláte.

Udržíte si dobrou pověst

Jste tím, na kterého se ostatní mohou spolehnout, že přijde vždy včas nebo nikdy neodevzdá práci pozdě a ostatní tak mohou dobře navazovat? Právě takovou reputaci si vytvoříte, když budete věci stíhat do, nebo ještě lépe před termínem.

Uvolní se vám mysl a váš čas

Když něco z vašeho seznamu dokončíte, můžete rovnou přestat přemýšlet o tom, že to musíte udělat. Dokončení před termíny uvolní vaši mysl a čas na práci na jiných věcech, místo toho, aby se nekonečně starali o jeden opožděný úkol. Navíc pokud vás čeká například dovolená, je skvělé odjíždět s čistým stolem i hlavou. 

Máte čas pomáhat ostatním

Vždy byste měli udělat svou vlastní práci, než se dobrovolně zapojíte do pomoci druhému. V opačném případě se snadno stane, že nebudete stíhat vaše vlastní termíny a vlastně ani pomoc kolegovi či partnerovi nebude zcela efektivní. Když skončíte dříve, můžete pomoci ostatním, kteří potřebují pomoc nebo vedení.

Máte motivaci

Když věci stíháte včas, respektive dříve, než je nutné je dokončit, jste najednou nad věcí a máte motivaci i chuť se pustit do dalších úkonů. Využijte toho.

 

 

-bb-

 

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja