Problémy lídra (založeno na skutečných událostech)

Ilustrační snímek

Úspěšný lídr je ten, kdo dostává svým závazkům. Je schopen stanovit si náročné cíle a přimět každého ve svém týmu, aby překonal sám sebe. Výsledkem je daleko lepší výkon oddělení, které má na starosti.”

Gordon Tredgold, hostující profesor na Staffordshire University, si vybral několik kontroverzních otázek týkajících se leadershipu. Své vlastní odpovědi na ně potom zveřejnil na webu theleadershiphub.com.

Velkou výzvou může být situace, kdy lídr (manažer) udělá něco špatně, kdy se dopustí chyby. Taková situace je skutečně nepříjemná. Asi nejlepším řešením je okamžité přiznání pochybení s tím, že následuje okamžitá náprava. Odmítání chyby a její popírání pouze prodlužuje dobu, kdy se chyba řešit nebude a problém tak mezitím může narůst.

Když už je řeč o selhání a následné negativní reakci například od nadřízeného, je důležité takovou reakci nebrat osobně. I když odmítnutí přijde i jinak než jako reakce na nějaké pochybení, je důležité vnímat ho jako kritiku určitých rozhodnutí. Ne jako kritiku celé vaší osoby.

Problémy s nadřízeným

Gordon také zmiňuje další nepříjemnou zkušenost: působil jako manažer jednoho oddělení, které díky jeho stylu řízení dosahovalo skvělých výsledků. Jeho nadřízenému se však tento styl řízení vůbec nezamlouval. Byla to situace, která neměla ani jedno dobré řešení. Pokud by nezměnil styl svého řízení, hodnocení od šéfa by nebylo příznivé. A stejně tak by bylo špatné hodnocení následkem i druhého řešení, totiž změny stylu řízení, protože oddělení by potom už nedosahovalo tak dobrých výsledků.

Proto zvolil následující cestu. Pokračoval v dosavadním stylu řízení, který byl oceňován i jeho podřízenými. Obětoval ale své uznání, které by mu za jeho výsledky náleželo. Toto rozhodnutí jemu samotnému sice do jisté míry uškodilo, pro organizaci to ale bylo řešení nejlepší.

Když je třeba někoho propustit

Stát se to může... a pro manažera to může být další stresující zkušenost. Většinou jde o následek klesajících příjmů nebo tlaku na snižování nákladů. Gordonovi se osvědčila tato úvaha: pokud neskončí tento člověk dnes, může se stát, že se situace nezlepší a nakonec to celé vyústí v propuštění ne jednoho, ale mnoha dalších lidí.

-jk-

Zdroj: The Leadership Hub - globální online komunita věnovaná leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Leadership Hub