Při veřejných vystoupeních nespoléhejte na techniku

Ilustrační snímek

Počítače, mikrofony, projektory... to všechno jsou prezentační nástroje, které nejraději vypovídají službu právě ve chvíli, kdy je člověk nejvíce potřebuje. Chystáte-li se tedy vystoupit na konferenci nebo na prezentaci před důležitými lidmi, měli byste vždy být připraveni na možnost, že selže technika. Pět praktických rad pro tento případ zveřejnil nedávno server Inc.com.

Využijte selhání techniky pro budoucí komunikaci

V případě, že se vám nepodaří spustit video nebo zobrazit slide, pokračujte bez toho. Využijte to jako příležitost pro další komunikaci s publikem v budoucnosti. Může to být důvod, abyste jim později poslali e-mail s více informacemi nebo je přivedli na váš web.

Plně využijte svůj čas

Pokud na začátku vašeho vystoupení nefunguje technika, nečekejte, až ji někdo opraví. Snažte se využít veškerý čas, který máte k dispozici. Můžete začít úvodem do problematiky a shrnutím toho, o čem chcete mluvit.

RealieVěřte publiku

Připomínejte si, že publikum přišlo na vaše vystoupení proto, že je zajímá. Nepřeje vám nic zlého a dodá vám energii pro zvládnutí přednášky i bez techniky.

Buďte pohotoví

Uvědomte si, že k úspěšné prezentaci žádnou techniku nepotřebujete. Co vám brání odložit nefunkční mikrofon a požádat účastníky sedící v posledních řadách, aby vás upozornili, když neuslyší?

Připravte si plán B

Záložní plán pro případ výpadku techniky je jednoduchý – využijte příležitosti podělit se s posluchači o to, co máte v hlavě. Pokud se chcete držet původní prezentace, pojistěte se tím, že si ji uložíte na více nosičů nebo vytisknete.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com