Nepodceňujte průzkum trhu, když chcete přijít s novým produktem

Průzkum trhu je jedním z nejdůležitějších kroků při vývoji produktu. Jeho ignorováním můžete minout důležitou zpětnou vazbu, nebo nedefinovat přesně okruh zákazníků.

Dobré je začít definicí dvou typů průzkumů trhu - primárního a sekundárního. Sekundární přinese data, která vám dají představu o tržním potenciálu. Primární průzkum vyplní mezery po sekundárním a obvykle se týká přímo vašeho produktu a definuje zvyky a chování v oblasti vašeho trhu.

Získaná data vás správně nasměrují. A měla by být shromážděna před masovou produkcí produktu. V tomto stádiu je několik věcí, které se mohou zvrtnout:

- Přerušení spojení mezi produktem a spotřebitelem. V některých případech může mít investor pocit, že s produktem nelze šlápnout vedle, protože byl pozitivně oceněn jeho přáteli nebo rodinou. Je ale třeba si uvědomit, že ti jej neanalyzovali dostatečně objektivně a kriticky. Byly tu v minulosti i velké firmy s velkými prostředky, které poptávku neodhadly.

- Cena. Pokud je příliš vysoká cena za problém, který je produktem řešen, lidé si jej prostě nekoupí.

- Obal. Nudný a nenápadný obal, ze kterého není zřejmé, co produkt nabízí, z něj může udělat spolehlivě ležák.

- Už existuje něco, co funguje. I když je produkt originální, může být na trhu něco podobného, co již spotřebitelé jsou zvyklí užívat a nebude snadné je přesvědčit, aby přešli k vám.

Uvedeným problémům se můžete vyhnout, pokud otestujete následující:

- Funkčnost produktu. Před masovou produkcí je dobré provést otestování v definovaných skupinách a ujistit se, že lidé si věc oblíbí a budou jí chtít používat. Nejdůležitější je v této fázi, aby byli účastníci skupin nezaujatí a zcela upřímní.

- Komfortní cenová hladina. Každý rád řeší své problémy, ale cena musí být přijatelná a adekvátní „velikosti“ problému.

- Efektivita obalu. Obal by měl být nejen nápadný, ale také estetický a design by měl reprezentovat firmu nebo značku. Nesmí se opomenout sdělit co nejefektivněji a nestručněji účel produktu. Na upoutání pozornosti zákazníka máte asi tři vteřiny. Neměli byste jej na obalu zahltit přílišným množstvím informací.

- Potenciální konkurenti. Pokud zjistíte, že na trhu existuje produkt, který podle zákazníků řeší to samé jako váš připravovaný produkt, zjistěte, jaké jsou jeho slabiny, silné stránky a čím byste spotřebitele přiměli, aby si kupovali ten váš.

- Další trhy. Váš průzkum může odhalit tržní segment pro váš produkt, o kterém jste nikdy neuvažovali.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com