Nepodceňujte fyzickou přípravu na prezentaci

Ilustrační snímek

Před důležitou prezentací se většina lidí soustředí na to, o čem bude mluvit a jak to má podat tak, aby to bylo přesvědčivé. Učíme se řeč, trénujeme gesta, připravujeme grafy a vybíráme vhodné oblečení. Při tom všem však často opomíjíme naprostý základ dobré přípravy, a to její fyzickou část. V zajímavém článku na serveru Training Magazine na to upozornila odbornice na produktivitu a autorka úspěšných knih z této oblasti Laura Stacková.

Na co byste tedy neměli zapomenout, abyste při prezentaci nebudili špatný dojem?

Dostatečný spánek

Večer před prezentací si jděte včas lehnout. Nesledujte do noci televizi ani nechoďte na večírky. Pokud máte problémy s usnutím, dejte si horkou vanu a teplé mléko.

Žádný alkohol

Nejen v den prezentace, ale i den před tím byste se měli vyhnout alkoholu. Nemusíte být opilí, aby vás alkohol dehydroval. Sucho v ústech vám rozhodně neprospěje.

Pozor na kofein

Nepijte kávu večer, abyste se dobře vyspali. Před samotnou prezentací ji také omezte na minimum, protože jednak dehydruje a jednak je močopudná. Raději pijte pouze vodu nebo nealkoholické nápoje, které neobsahují kofein.

Pozor na kořeněná a sladká jídla

Před prezentací si dejte pouze něco lehkého a místo sladké tečky raději ovoce. Příliš kořeněná jídla nebo například luštěniny vám mohou způsobit zažívací problémy, což na pódiu jistě nechcete zažít. Sladké sice rychle dodá energii, ale velmi rychle vám ji zase sebere.

Trocha pohybu

Projděte se nebo si krátce zacvičte. Pro vaše tělo je to lepší povzbuzení než kofein. Získáte přirozenou energii a budete se cítit lépe. Neměli byste to však s pohybem přehánět, abyste na pódiu nevypadali jako po maratonu.

Návštěva toalety

Před vystoupením si vždy dojděte na toaletu a ujistěte se, že na sobě již nemáte připevněný zapnutý mikrofon.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine

Články v sérii

Aktuální

Nepodceňujte fyzickou přípravu na prezentaci

Aktuální

Další tipy pro fyzickou přípravu na prezentaci