Mýty time managementu

Ilustrační snímek

Všude se to hemží radami na to, jak si zorganizovat pracovní čas. Time management hýbe internetem, školeními, bulletiny i magazíny. Některé z nejrozšířenějších rad však mohou působit kontraproduktivně – to pokud se nějaký jejich aspekt špatně pochopí, nebo pokud se aplikují na specifické pracovní podmínky, které neměl autor rady na mysli. Přinášíme vám čtyři nejrizikovější, i když rozšířené poznatky organizace času, jak je zveřejnil server Recruiter.com:

  • Vše je lepší krok po kroku. Často se varuje před drastickými, náhlými změnami, zatímco se kolektivně vyzdvihuje metoda postupné změny a nenásilného přerodu. Ta však nefunguje u všech. Paralelu můžeme najít v návodu, jak přestat kouřit – zatímco u někoho vyhrává metoda snižování počtu vykouřených cigaret denně a postupného snižování závislosti, pro někoho je jedinou možností krabičku zahodit a přestat náhle, ale navždy.

  • Nepřípustnost prokrastinace. Odkládání věcí na později figuruje v time managementu jako zcela zapovězená věc. Pravda ovšem je, že je občas potřeba některé méně akutní věci odložit ve prospěch těch skutečně urgentních. Dobrá organizace důležitých věcí totiž často znamená i následné snížení objemu těch méně důležitých.

  • Nepouštět se hned po příchodu do práce do řešení e-mailů. Rozdělení práce v rámci denní doby toto pravidlo zmiňuje často. Ale jsou zde samozřejmě výjimky – jako pokud se vrátíte po dovolené či pokud mezi vámi a někým jiným probíhá důležitá konverzace skrz elektronickou poštu.

  • Vše se dá zvládnout pomocí motivace v podobě vytyčených cílů. Je jistě skvělé mít před sebou vidinu úspěchu a upínat se k ní i při překonávání krátkodobých překážek nebo vykonávání neoblíbené činnosti. Co však dělat, pokud je vaše motivace dosažení vašich cílů dočasně oslabena? Malým tajemstvím je, že občas není na škodu chvíli dělat danou věc prostě tak, jak chcete v daný moment, a ne jenom s vidinou vyšších cílů.

-mm-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com