Kdy odpískat neúspěšný projekt

Ilustrační snímek

Každý projekt zkrátka nemůže být úspěšný. Manažeři by proto měli poznat, kdy nejlépe prospějí všem zúčastněným stranám, když projekt zastaví. Neznamená to vzdávat se při prvních problémech, ale umět situaci zhodnotit dlouhodobě. Jak tedy poznáte, že projekt neuspěje? Základní ukazatele jsou tři: 1) nefunguje tak, jak bylo zamýšleno, 2) významně přesahuje rozpočet a 3) nemůže být dokončen včas. Dále se zaměřte na následující ukazatele, na které upozornil server TLNT.com.

1. Nejasné požadavky

Manažer projektu, který nedokáže hned na začátku přimět klienty či sponzory, aby jasně definovali své požadavky, nemůže očekávat úspěch.

2. Nereálný časový plán nebo rozpočet

Ať už se váš projekt týká čehokoli, musíte vycházet z reálných časových lhůt a cen, které jsou v dané branži běžné. Nedostatečný průzkum na začátku se vám brzy vymstí.

3. Neustálé rozšiřování projektu

Každý projekt musí jasně určovat, co a kdy má být splněno. Pokud bude klient neustále přicházet s dalšími požadavky, nelze je plnit do nekonečna se stejným časovým plánem a rozpočtem.

4. Negativní přístup

Pokud váš tým nebo dokonce klient považuje práci na projektu za ztrátu času, něco je špatně. Ještě horší je vysoká fluktuace a následná nutnost školit nové členy projektového týmu.

5. Neúspěch

Během realizace projektu se může ukázat, že byl navržen špatně a nevede k očekávaným výsledkům. Řešení problému je mnohem náročnější, než jste si mysleli, nebo se objeví jiné řešení, které je levnější a jednodušší. Zde není o čem diskutovat.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT