Jak přežít ráno, když jste sova

Ilustrační snímek

Řada lidí se potýká s tím, že i když nejsou žádná ranní ptáčata, do práce zkrátka ráno jít musejí. Začátek vašeho pracovního dne však nemusí být nepříjemný a neproduktivní jen proto, že máte nejvíce sil a energie až po obědě. Na serveru US News na to nedávno poukázala organizační psycholožka Marla Gottschalková, která také doporučila následující rady, jak správně vykročit do pracovního dne navzdory tomu, že patříte mezi tzv. sovy.

Najděte si svůj ranní rituál

Přistupujte ke své ranní rutinně doslova sportovně – před výkonem se dobře rozehřejte. Najděte si rituál pro nastartování svého mozku, který vám bude nejvíce vyhovovat. Někomu spolehlivě pomůže hudba, někdo si po cestě do práce čte, někdo si dá silnou kávu...

Připravte si tužku a papír

I nočním ptákům se stává, že mají po probuzení celou řadu nápadů, brzy však ztrácejí energii, aby se jimi dále zabývali. Pokud je to i váš případ, není nic jednoduššího, než si tyto nápady ráno zapsat a vrátit se k nim později.

Nezačínejte práci čtením e-mailů

Čtení e-mailů a poslouchání vzkazů vám ráno energii nepřidá. Najděte si aktivitu s větší přidanou hodnotou, které věnujete první půlhodinu. Můžete si například sepsat své cíle nebo zhodnotit, jak efektivně dokážete využívat svůj čas. Zaměřte se na to, jak můžete pracovat efektivněji a začněte své nápady realizovat.

Udělejte pozitivní gesto

Chcete-li se cítit příjemněji, vyberte si ve svém okolí člověka, jemuž byste chtěli poděkovat nebo pogratulovat k nějakému úspěchu. Když tak učiníte hned ráno, budete mít hned příjemnější den.

A poslední rada – zkuste více spát. I hodina spánku navíc dělá divy.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report