5 kroků ke správnému rozhodnutí

Ilustrační snímek

Manažer se musí umět rozhodovat, ať už má před sebou sebenáročnější situaci. Často musí rozhodovat rychle a na základě ne zcela úplných informací. Jak se tedy rozhodovat správně? Především si uvědomte, že rozhodnutí je vaše volba, která může mít významný dopad na váš pracovní i soukromý život. Záleží jen na vás, zda se vydáte tím správným směrem. Server Inc.com radí položit si před důležitými rozhodnutími následující otázky.

1. Budete na své rozhodnutí hrdí, až se po určité době ohlédnete zpět?

Na tuto otázku se často zapomíná, i když je naprosto klíčová. Vede nás totiž k přemýšlení nejen o obsahu konkrétního rozhodnutí, ale i o procesu rozhodování a jeho dopadech. Od manažerů se neočekává, že vždy rozhodnou správně, vždy by však měli rozhodovat se správným úmyslem.

2. Rozhodujete na základě svých hodnot?

Každý má svůj určitý morální kompas, kterým se řídí. Vaše osobní hodnoty by měly být vidět v každém vašem rozhodnutí a v konkrétních činech. Ať už jsou vaše hodnoty jakékoli, držte se jich za každé situace.

3. Jste si vědomi důsledků, které nastanou, pokud vaše rozhodnutí bude špatné?

Každé rozhodnutí má svá pro a proti. Pokud neexistují názory pro a proti, nejde o rozhodování, ale konstatování skutečnosti. Vždy byste si proto měli být vědomi rizik a převzít za ně zodpovědnost.

4. Sdílíte skutečné důvody svého rozhodnutí?

Pokud lidé kolem vás nebudou rozumět logice a smyslu vašeho rozhodování, přijdete o jejich důvěru. Začnete šířit strach a poukazovat na nedostatek důvěry ve své vlastní schopnosti.

5. Věříte své intuici?

Říká se, že pokud nevíme, co udělat, máme si hodit mincí. Zkuste to a uvidíte zajímavou věc. Zaměřte se na ten krátký okamžik, kdy mince poletí vzduchem, než dopadne. Co byste si v tuto chvíli nejvíce přáli, aby padlo? Intuice vám může ukázat cestu.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com