5 důvodů, proč už nemusíte chodit pozdě

Ilustrační snímek

Pokud chodíte chronicky pozdě, dostáváte se do dlouhodobé profesní nevýhody, která vás může do budoucna ohrozit. Jednoduše řečeno totiž pozdním příchodem působíte sobecky, nezodpovědně, jako neschopný zorganizovat si svou práci a neohleduplný ke svému okolí. Možná to tak nemyslíte, ale takto je to vnímáno. A vnímání pak ovlivňuje realitu. Díky tomu budete považován za celkově nedůvěryhodného člověka.

Co se s tím dá dělat?

Příliš ponořen do práce

Někdo tak silně prožívá daný okamžik, že v tu chvíli zapomenou na jakékoliv jiné závazky. Ponoří se do práce a nevnímají čas. Pro ně existuje jednoduché řešení: Nařiďte si budíka! Ideálně by na vás mohla blikat obrazovka monitoru, přitom bude pípat telefon a na nástěnce bude viset lísteček s připomenutím.

Špatné propočty

Někdo prostě nemá odhad. Zajdou si na rychlé kafe, ale zrovna stráví 30 minut čekáním ve frontě. Neustále podceňují dopravní špičku, atd.

Takoví lidé by měli začít pečlivě sledovat hodinky a naučit se zjišťovat, jak dlouho co trvá. Jejich vnitřní hodiny totiž zcela zjevně nefungují. Jakmile zjistí, že co odhadovali na 10 minut trvá ve skutečnosti dvojnásobek času, budou schopni i lépe plánovat.

Neschopnost plánovat

Někteří lidé prvních pár hodin po ránu prostě nezvládají. Vstanou pozdě, pak si ne a ne vybrat to správné oblečení, nakonec ještě přichází hledání klíčů…

Jediným řešením je nechat si ráno více času a vše si co nejlépe ještě den předem připravit. Chvilka přípravy po ránu ušetří spoustu času.

Více práce, než se dá stihnout

Ze schůze k lékaři, na dětský zápas, pak pár telefonů. Ale pořád jste s úkoly pozadu. Musíte si dát čas k vydechnutí. Naplánujte si přestávky, kdy svůj maraton můžete přerušit.

Závislost na spěchu

Je to vlastně adrenalinová hra. Někteří lidé záměrně čekají, aby vyráželi na poslední chvíli, protože je v tom právě ono vzrušení. Existují i tací, kteří ani neví, že právě tohle je jejich případ.

Klíčem k nápravě je schopnost toto chování si přiznat. A cena, kterou za to platíte, je obrovská. Možná je to napínavé, ale nestojí to za to. Lidé okolo vás to totiž hodnotí negativně. Proto přijměte svou odpovědnost a začněte se kontrolovat. Vaše okolí to zajisté ocení.

-th-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report