Ženy v sektoru technologií to nemají jednoduché (1/2): Co jim brání v úspěchu?

Ženy se stále příliš neobjevují na nejvyšších vedoucích pozicích v technologických firmách. Mladým ženám se v kariéře často nedostává podpory, kterou očekávaly. Ženy jsou navíc stále předmětem předsudků, které je odrazují od snahy vypracovat se až na nejvyšší posty. Nakonec jsou leckdy donuceny technologický sektor úplně opustit.

Ilustrační snímek

Firmy by měly přezkoumat a aktualizovat iniciativy, které zavedly s cílem podpořit diverzitu a kariérní úspěch menšin.

Vzdělávání zaměřené na informace o genderových předsudcích a zaujatosti může pomoci zvýšit povědomí o praktikách a chování, které jsou zdánlivě genderově neutrální, ale ve skutečnosti ženám komplikují pracovní život, a omezují tak jejich kariérní vyhlídky. To vše může ve firmě vyvolat nelehké konverzace, což však není na škodu.

Otázka sebehodnocení: Kdy jsou ženy připravené?

Muži jsou obvykle ochotni postoupit na vyšší pozici, když mají pocit, že ovládají asi 60 % požadovaných znalostí a dovedností. Ženy mají obvykle tendenci držet se zpátky a nesnaží se posunout dál, dokud se necítí připraveny z 90 %.

Podle webu Centra pro kreativní leadership ženy potřebují usilovat o kariérní postup rychleji. Jak však mohou kývnout na povýšení, když se necítí být připraveny? Klíčem je, aby zůstávaly v kontaktu s byznysem i firmou samotnou, aby věděly, co mohou firmě přinést. Musejí se snažit jasně pochopit, jakou hodnotou přispívají.

Náročné úkoly mohou pomoci urychlit rozvoj

Ženy by se také měly spojovat s novými lidmi, aby profesně rostly. Problémem může být to, že jsou jim často přidělovány jen nenáročné úkoly. To může omezit jejich kariérní růst, protože ve vyšších rolích v technologickém odvětví je nezbytné znát byznys a mít vyjednávací dovednosti. Top manažeři si musejí umět poradit, i pokud jde o vnitrofiremní politiku nebo networking.

Kdyby dostávaly náročnější úkoly, získaly by ženy více příležitostí rozvíjet se ve všech uvedených dovednostech. Klíčem ke kariérnímu růstu jsou příležitosti, které opravdu znamenají šanci k rozvoji.

-jk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership

Články v sérii

Aktuální

Ženy v sektoru technologií to nemají jednoduché (1/2): Co jim brání v úspěchu?

Aktuální

Ženy v sektoru technologií to nemají jednoduché (2/2): Co jim pomůže k povýšení?