Na kom závisí vaše kariéra? (2/2) Klíčoví podřízení a dodavatelé

V předchozím článku jsme se dozvěděli, co bychom měli vědět o našich nadřízených. Teď uvidíme, na co přesně se zaměřit – a také co ještě zbývá, když už své nadřízené poznáte dobře.

Ilustrační snímek

Nejde totiž jen o lidi nad vámi, ale také o určitou podskupinu vašich stakeholderů. Na některých z nich do velké míry závisí vaše schopnost podávat očekávané výkony.

Rozklíčujte tedy to, o co jde vašim nadřízeným a nadřízeným vašich nadřízených. Obzvláště když jsou pracovníci regionálně rozptýleni, často směrem k nim ve vedoucí roli vystupuje vícero lidí: nadřízenost může být spojena s:

  1. Geografickou polohou
  2. Byznysovou linií
  3. Funkční oblastí

Musíte tedy pochopit, na čem záleží všem vašim nadřízeným. Jisté je, že jejich cíle a zájmy se budou lišit, alespoň v určitých aspektech, tvrdí web management-issues.com.

Identifikujte ty, co mají v rukách moc

Přemýšlejte o tom, kdo je nad vámi a kdo by byl velmi naštvaný, pokud byste nesplnili své úkoly. Je pravděpodobné, že půjde o lidi, kteří jsou na stejné úrovni jako váš primární nadřízený.

Také popřemýšlejte o tom, kdo z vašich přímých podřízených může ohrozit vaši schopnost dosahovat výsledků. Identifikujte lidi, jejichž nepřítomnost nebo odchod z organizace by pro vaše projekty měly škodlivé nebo dokonce fatální následky.

Také zvažte, zda má vaše organizace nějaké klíčové zákazníky. Existují také nějaký outsourcovaný provoz, který by bylo obtížné nahradit, pokud by tyto služby přestaly být poskytovány? Jsou někteří z vašich dodavatelů kritických vstupů nebo služeb životně důležité pro vaše projekty?

Zjistěte, co jsou zač

S kým se lidé, kteří mají moc, radí? Za kým jdou, když potřebují radu ohledně konkrétních problémů? Například pokud vedete projekt, který je viditelný navenek, měli byste vědět, s kým bude váš šéf konzultovat otázky PR nebo vztahů s investory. Identifikujte takové osoby, které budou dost možná osloveny, a ujistěte se, že na jejich zájmy budete brát ohled při řízení vašeho projektu.

Při jejich konzultaci pak nebude vaše úsilí ohroženo a váš projekt bude mít podporu na rozhodujících místech.

 

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Na kom závisí vaše kariéra? (1/2) Co chtějí vaši nadřízení

Aktuální

Na kom závisí vaše kariéra? (2/2) Klíčoví podřízení a dodavatelé