5 kroků k většímu respektu v práci

Ilustrační snímek

Máte pocit, že se vám v zaměstnání nedostává dostatečného uznání za vaši práci? S tímto pocitem se čas od času potýká každý. Místo stěžování a trudomyslnosti si proto zkuste položit otázku, co můžete udělat, aby se tato situace změnila. Hledejte cesty, jak lidem kolem sebe ukazovat nejen výsledky své práce, ale také jim dávat najevo, co všechno vaše práce obnáší.

Důležitým předpokladem úspěchu je nadšení pro obor, kterému se věnujete. Pokud sami nemáte rádi to, co děláte, těžko můžete dělat na druhé dobrý dojem. A když už se rozhodnete aktivně zapracovat na tom, aby vás ostatní vnímali pozitivněji, buďte trpěliví. Nikdo si nezíská respekt přes noc. Několik dalších tipů zveřejnil server HR Communication.

Chvalte druhé

Zkuste inspirovat ostatní tím, že budete oceňovat jejich práci. Když někoho pochválíte, zvýšíte tím šanci, že příště pochválí on vás.

Hledejte firemní hvězdy

Snažte se dostat do týmů či projektů, v nichž pracují nejúspěšnější lidé ve vaší firmě. Důležité však je, abyste měli o spolupráci s nimi upřímný zájem a nedělali to jen za účelem zviditelnění. V takovém případě tuto radu raději vynechte.

Více se spřátelte s kolegy

Neodmítejte pozvání na různé mimopracovní akce, případně sami navrhněte oběd či jinou společnou aktivitu. Při těchto soukromých setkáních nemluvte o práci ani o sobě, snažte se blíže poznat druhé.

Získejte uznání mimo firmu

Pokud vás baví vaše práce a chcete zůstat u současného zaměstnavatele, i když se vám u něj nedostává dostatek uznání, zkuste na to jít zvenku. Profilujte se jako odborník na sociálních sítích nebo konferencích. Vaše firma si toho brzy všimne.

Mluvte o zkušenostech

Jestliže dosud nemáte dost vlastních zkušeností, nevadí. Můžete mluvit o zkušenostech různých osobností z vašeho oboru. Sledujte média a aktuální trendy a dělte se svými kolegy o to, co se dozvíte.

-kk-

Zdroj: HR Communication - americký server věnovaný HR a interní komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Communication