Není podání ruky jako podání ruky

Při obchodních setkáních po celém světě je jedním z nejběžnějších gest podání ruky. Tento zdánlivě jednouchý krok však může mít celou řadu kulturně podmíněných variant. Článek přináší tipy, jak správně podávat ruku v různých částech světa.

Ve Velké Británii je zvykem podávat pouze samotnou pravou ruku a považuje se za hrubé nejdříve nesundat rukavice. Podáte-li ruku vodorovně s dlaní směrem dolů, dáváte druhému najevo svou převahu. Když obchodník podává ruku dlaní směrem nahoru, vyjadřuje tím svou přístupnost pro jednání.

V Indii se nejprve podává pravá ruka a po prvním potřesení se přidává i levá přes levou ruku partnera. Na Dálném východě a v některých asijských zemích je nezdvořilé, aby žena potřásala rukou muži. Pokud tak činí, je to vnímáno, jako že má sexuální zájem a myslí si, že by mohl být opětován.

Lišit se může i délka potřásání rukou. Zatímco například v Británii je běžné třikrát až čtyřikrát potřást podanýma rukama, na Středním východě je důležitější ruce po určitou dobu pouze podržet. Američané jsou zvyklí na někdy až příliš pevný stisk, který je nepřijatelný zejména v Číně, ale i některých evropských zemích. Francouzi doplňují potřesení rukou symbolickým polibkem na tvář.

V některých kulturách je běžné, že osoby s vyšším postavením odmítají podat ruku podřízeným. Pokud se vám stane, že nabídnete ruku, ale druhá strana vám ji nepodá, předstírejte, že k tomu nedošlo a pokračujte v hovoru.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com