5 tipů, jak ve vašem týmu posílit pocit sounáležitosti a týmového ducha

Aby se tým mohl přiblížit svému maximálnímu potenciálu, musí v něm panovat pocit sounáležitosti. Kolegové se na sebe musí moci spolehnout a musí táhnout za jeden provaz. Dobré vztahy a pocit, že kolegové patří takříkajíc do stejného kmene, je nutné z pozice manažera aktivně a dlouhodobě budovat. A zde je pět tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil server Management-Issues.com.

Zaveďte týmové rituály

Dobrým způsobem, jak ve skupině podnítit větší pocit sounáležitosti, je zavést týmové rituály. Jedná se o zvyklosti, pravidelné akce a rituály, které si s týmem vytvoříte a kterým se pravidelně věnujete. Ty pak podpoří u členů týmu myšlenku, že patří k stejnému kmeni.

Nepodceňujte team-buildingové aktivity

To, že spolu kolegové tráví čas v práci, ještě neznamená, že ho tráví z lidského hlediska na kvalitní úrovni a že mají čas se lépe poznat. Určitě se tedy soustřeďte na team-buildingové aktivity, které toto důvěrnější poznání mezi kolegy podpoří.

Nadchněte tým pro společnou vizi

Tým bude lépe táhnout za jeden provaz, když bude vědět, kam směřuje. Nadchněte proto tým pro společnou vizi a dejte mu cíl, za kterým se může společnými cestami ubírat.

Nastavte procesy v týmu tak, aby podporovaly společnou práci a kolaboraci

Jestliže jsou procesy ve vašem týmu nastavené tak, že každý člen týmu je samostatnou jednotkou bez kontaktu s ostatními, těžko můžete v týmu vybudovat nějakou sounáležitost. Nastavte procesy v týmu tak, aby podporovaly spolupráci mezi jednotlivými jeho členy.

Chovejte se ke všem se stejným respektem a dávejte všem stejné příležitosti

Jako manažer nesmíte mít žádného „oblíbeného“ podřízeného, který u vás má nějaké výhody nebo ke kterému se chováte jinak než k ostatním. Všem měřte stejným metrem. Jinak hrozí, že vznikne mezi vašimi podřízenými otevřená nebo skrytá nevraživost, která jakýmkoliv snahám o vybudování týmového ducha úspěšně zabrání.



-mm-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues