Šest tipů, jak u vás v týmu předejít syndromu vyhoření

Pokud se zanedbá potřebná prevence, syndrom vyhoření může u pracovníků přijít náhle a nečekaně, má však na chod týmu i na duševní zdraví zasaženého pracovníka velmi negativní dopad. Jestliže se vám zdá, že jsou členové vašeho týmu přetíženi a že by jim mohlo hrozit vyhoření, jako prevenci byste měli začít postupovat podle následujících šesti tipů.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil server Center for Creative Leadership.

Změňte rutinu

Rutina a monotónnost jsou častými spouštěči pocitu beznaděje a vyhoření. Umožněte pracovníkům si práci více organizovat sami a podporujete je v testování nových postupů a metod.

Více se o podřízené zajímejte na individuální úrovni

Přestaňte s týmem jednat genericky a více se zaměřte na to, abyste rozvinuli personalizované vztahy s jednotlivými pracovníky. K tomu mimo jiné slouží i pravidelné bilanční schůzky s jednotlivými podřízenými.

Zaměřte se na procesy ve vašem týmu

Udělejte si audit vašich interních procesů a určete, jestli díky nim nedochází k možnému přetěžování některých pracovníků.

Ověřte si, že parametry hodnocení výkonu a vytíženosti pracovníků nejsou zastaralé

Při určování vytíženosti a efektivity jednotlivých pracovníků se zamyslete, jestli jsou hodnotící parametry správně nastavené, zda nejsou zastaralé a jestli skutečně odpovídají realitě.

Nepodporujte workoholiky, a to ani nevědomě

Mnoho manažerů oficiálně propaguje udržitelný pracovní režim, ale zároveň třeba veřejně chválí pracovníky, kteří úspěšně do konce dotáhli nějaký projekt, ovšem jenom díky probdělým nocím a velkým přesčasům. Přestaňte podporovat workoholiky, a to i nevědomě.

Nabídněte flexibilitu

Zamyslete se, jestli jste schopni pracovníkům nabídnout ještě nějakou časovou, organizační nebo místní flexibilitu, aniž by došlo k dlouhodobé ztrátě produktivity vašeho týmu.



-mm-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership