Six tips on how to avoid burnout syndrome in your team

Šest tipů, jak u vás v týmu předejít syndromu vyhoření

If the necessary prevention is neglected, burnout syndrome may appear suddenly and unexpectedly with a hugely negative effect on both your team and the mental health of the affected worker. If you sense your team members are becoming overwhelmed and might be at risk of burning out, you should start putting the following six tips into practice as prevention.

These tips appeared on the Center for Creative Leadership website.

Change the routine

Routine and monotony are frequent triggers of despair and burnout. Let employees organise their work on their own and support them in testing new procedures and methods.

Be more interested in subordinates on an individual level

Stop dealing with your team in a generic way and focus on developing personalised relationships with individual employees. To do this, focus on regular assessment meetings with subordinates.

Focus on the processes within your team

Make an audit of your internal processes and determine whether they may cause an overload of some employees.

Ensure parameters of performance evaluation and employee workload are not outdated

When assessing the workload and efficiency of individual employees, consider whether the evaluation parameters are set up correctly, whether they may be obsolete and if they correspond to reality.

Do not support workaholics, even unknowingly

Many managers officially promote a sustainable workstyle, but then publicly praise employees who have successfully finished a project only thanks to extra working hours and sleepless nights. Stop supporting workaholics, even unknowingly.

Offer flexibility

Think about whether you are able to offer any extra flexibility to employees in terms of time, organisation of work or space, without losing productivity in the long run.



-mm-

    Šest tipů, jak u vás v týmu předejít syndromu vyhoření

    Pokud se zanedbá potřebná prevence, syndrom vyhoření může u pracovníků přijít náhle a nečekaně, má však na chod týmu i na duševní zdraví zasaženého pracovníka velmi negativní dopad. Jestliže se vám zdá, že jsou členové vašeho týmu přetíženi a že by jim mohlo hrozit vyhoření, jako prevenci byste měli začít postupovat podle následujících šesti tipů.

    Tyto tipy uveřejnil server Center for Creative Leadership.

    Změňte rutinu

    Rutina a monotónnost jsou častými spouštěči pocitu beznaděje a vyhoření. Umožněte pracovníkům si práci více organizovat sami a podporujete je v testování nových postupů a metod.

    Více se o podřízené zajímejte na individuální úrovni

    Přestaňte s týmem jednat genericky a více se zaměřte na to, abyste rozvinuli personalizované vztahy s jednotlivými pracovníky. K tomu mimo jiné slouží i pravidelné bilanční schůzky s jednotlivými podřízenými.

    Zaměřte se na procesy ve vašem týmu

    Udělejte si audit vašich interních procesů a určete, jestli díky nim nedochází k možnému přetěžování některých pracovníků.

    Ověřte si, že parametry hodnocení výkonu a vytíženosti pracovníků nejsou zastaralé

    Při určování vytíženosti a efektivity jednotlivých pracovníků se zamyslete, jestli jsou hodnotící parametry správně nastavené, zda nejsou zastaralé a jestli skutečně odpovídají realitě.

    Nepodporujte workoholiky, a to ani nevědomě

    Mnoho manažerů oficiálně propaguje udržitelný pracovní režim, ale zároveň třeba veřejně chválí pracovníky, kteří úspěšně do konce dotáhli nějaký projekt, ovšem jenom díky probdělým nocím a velkým přesčasům. Přestaňte podporovat workoholiky, a to i nevědomě.

    Nabídněte flexibilitu

    Zamyslete se, jestli jste schopni pracovníkům nabídnout ještě nějakou časovou, organizační nebo místní flexibilitu, aniž by došlo k dlouhodobé ztrátě produktivity vašeho týmu.



    -mm-

    Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)

    Štítky: Leadership