Chcete se stát uznávaným manažerem? Měli byste vykazovat těchto šest vlastností

Chcete se stát úspěšným podnikatelem nebo manažerem? Chcete inspirovat ostatní, vést pracovníky a zkrátka stát se efektivním a uznávaným manažerem? Pak byste měli vykazovat následujících šest základních charakteristik úspěšného lídra. A nebojte se – pokud jste se s nimi nenarodili, dají se i naučit.

Ilustrační snímek

Aktivní naslouchání

Jak uvádí Forbes, každý člověk, kterého potkáme, má potenciál nám říct něco nového, co jsme ještě doposud nevěděli. Úspěšný manažer se zajímá o dění kolem sebe, vždy je otevřený novým věcem a informacím a inspiruje se u svého okolí.

Sebevědomí

Obecně platí, že úspěšní lidé umí využívat svých silných stránek. Úspěšný manažer musí věřit svým schopnostem a musí vyzařovat dostatečně vysoké sebevědomí, bez kterého zkrátka nelze vést ostatní.

Tah na branku a pozitivní přístup

Neboli neochota se vzdát. Když daný člověk narazí na překážku nebo slepou uličku, buď ji obejde nebo se otočí a vydá se někam dál. Úspěšný manažer vždy pomáhá svému týmu hledat nové cesty a příležitosti.

Osobní rozvoj

Dobrý manažer rozvíjí jak sebe a své dovednosti, tak i individuální talent svých jednotlivých pracovníků. Pokud chcete být úspěšný lídr, musíte chápat, že osobní rozvoj hraje klíčovou roli v udržitelném stylu leadershipu.

Odvaha

Manažer musí být ochoten někdy podstupovat i určitá rizika. Ta ale musí být přiměřená a promyšlená a později nesmí dotyčného manažera (a jeho tým) nepříjemně překvapit.

Smysl pro osobní odpovědnost

Někdy je nutné přiznat si vlastní chybu. A především vzít za svoje činy i za svůj tým odpovědnost. V managementu vám žádné vymlouvání nepomůže a případným přešlapům je potřeba postavit se čelem a poučit se z nich.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com