Jednoduchá cvičení, která vás připraví na prezentaci ve virtuálním prostoru

Schopnost jasně a přesvědčivě komunikovat s publikem pomocí digitálních prostředků je v současné době mnohem důležitější než kdy jindy. Oproti fyzickému vystupování je však tento způsob interakce náročnější – komunikace se zplošťuje často jen na hlasový projev a chybí dostatečný kontakt s neverbálními aspekty. Naštěstí existují dovednosti a techniky, díky kterým dostanete z vašeho projevu maximum. Vyzkoušejte je.

Ilustrační snímek

Uvolněte napětí

Vyhraďte si pár minut před začátkem konferenčního hovoru. Postav se vedle stolu, pomalu několikrát protáhněte ruce vzhůru nad hlavu a obloukem vraťte zpět k tělu. Poté stáhněte ramena dozadu a následně svěste dopředu a párkrát opakujte. Jemně nakloňte hlavu ze strany na stranu, pak dopředu a dozadu a vnímejte, jak se vaše tělo i mysl během cvičení uvolňuje. Nesledujte čas. Jako časomíra, abyste začátek schůzky nepromeškali, vám může posloužit například několikaminutová relaxační hudba, kterou si na začátku pustíte.

Vyzkoušejte hlasová cvičení

Osvědčené hlasové triky a jazykolamy jsou skvělým způsobem, jak zahřát svůj hlas, rty a jazyk. Zkuste si párkrát do prostoru hlasitě zahučet – pomůže to lépe uvolnit váš hlas z těla. Poté si můžete vyzkoušet pár artikulačních cvičení, pomalu a se schválně přehnanou výslovností několikrát zopakujte například tyto věty a výrazy:

  • „Míní méně Máňa, vůní voní vání.“
  • „ouvex“, „zouvex“, „mouvex“, „louvex“.

Jakkoliv to zní podivně, tyto slovní hříčky vám svaly v ústech pořádně protáhnou.

Zkontrolujte svůj postoj

Pozice hraje i při setkání ve virtuálním prostoru důležitou roli. Pokud sedíte za stolem, ujistěte se, že sedíte vzpřímeně na sedacích kostech. Postavte nohy pevně na podlahu. Prodlužte páteř a krk směrem ke stropu a sedněte si. Posezení tímto způsobem vám pomůže cítit se více „zakotvení“, ale také vám umožní ukázat otevřenost a připravenost jednat s ostatními.

Dýchejte

Než začnete hovořit, věnujte chvíli pozornost dechu. Vydechněte a pak se velmi zhluboka nadýchněte a párkrát cvičení zopakujte. Tzv. dýchání do břicha neboli brániční dýchání je velmi zdravé a pomůže vám uklidnit nervy a hlas. Zároveň pomůže vašemu hlasu získat na síle a mít bohatší zvuk. Toto cvičení ale vyžaduje dlouhodobější trénink, abyste skutečně získali „hlas jako zvon“.

 

 

-bb-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters