Ženy financují kreativně

Ženy-podnikatelky, které využívají výhod všech finančních příležitostí a financují kreativně, dokáží rychleji rozvíjet své firmy. Ukázala to společná studie výzkumníků z americké Babson College, Wake Forest University a Harvard Business School. Jedná se o první studii, která se zabývá spojením mezi různými typy financování využívanými podnikatelkami v různých stádiích obchodního cyklu.

Rozhovory s 88 podnikatelkami z technologického sektoru ukázaly výběr rozdílných finančních strategií v závislosti na konkrétním stádiu. K získání externích investorů pro budoucí rozvoj firem musejí podnikatelky nejprve zlepšit své obchodní koncepty, dosáhnout jednotlivých dílčích cílů a ukázat svou hodnotu. Proto se využívá postupné finanční oživování – kreativní interní financování – ke snížení nákladů, zabezpečení zdrojů a vybudování znalostí a lidských zdrojů k rychlejšímu rozvoji firmy.

Studie dále zjistila, že ve stádiu akutních obchodních potřeb firmy snižují svůj kapitál pomocí snižování nákladů na pracovní síly. Nevyužívají tedy postupného oživování, které slouží spíše k urychlení rozvoje. Ve stádiu rychlého růstu se zase snižují náklady na provoz, aby se upravily investiční výdaje. Na řadu pak opět přichází postupné oživování za účelem podpory růstu.

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise