Košile z nanovlákna místo klimatizace

Říkáte si, že byste v létě v práci nevydrželi bez klimatizace nebo alespoň větráku? Již brzy si možná budete moci koupit oblečení, které vás ochladí a zároveň neodhalí více, než sami budete chtít.

Zásadní problém všech materiálů, které jsou dostatečně porézní na to, aby dokázaly propouštět tepelnou energii vytvářenou lidským tělem, je to, že jsou průhledné. Uplatnění v odívání proto poněkud pokulhává. Vědci však i přesto právě vytvořili vlákno schopné udržet kůži až o tři stupně chladnější než bavlna či jiné syntetické látky.

Ilustrační snímek

Snížení teploty těla i budov

Vědečtí pracovníci z americké Stanford University dokázali vytvořit vlákno z materiálu, který se umí sám ochlazovat a zároveň zůstává neprůhledný z pohledu lidského oka. Jedná se o nanoporézní polyetylen (nanoPE), který se již běžně využívá například v lithium-iontových (Li-Ion) bateriích jako separátor oddělující elektrody. Miniaturní póry pomáhají odvádět od těla teplo i vlhkost.

Výzkum bude dále pokračovat a zaměří se především na to, jak zefektivnit a zlevnit výrobu nanoPE. Hotov by měl být během několika málo let. Nové vlákno má pomoci s ochlazováním nejen lidem, ale i budovám. Klimatizaci zcela nenahradí, může však přispět k významným úsporám energií.

Dosavadní výsledky výzkumu s názvem Radiative human body cooling by nanoporous polyethylene textile zveřejnil odborný časopis Science. Můžete si také pustit krátké video.

-kk-

Zdroj: Science Magazine - americký vědecký časopis založený v roce 1880
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Magazine